Home Geopolitika Reiner: Prioritet su dobri odnosi sa Srbijom

Reiner: Prioritet su dobri odnosi sa Srbijom

by Agencije

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali intenziviranje rada na rješavanju otvornih pitanja prioritet je u međusobnim odnosima, rekao je u utorak predsjednik Sabora Željko Reiner primajući u nastupni posjet srbijansku veleposlanicu Miru Nikolić.

Reiner je rekao kako se to prije svega odnosi na rješavanje pitanja nestalih i zatočenih, dovršetka procesa povrata imovine i arhivske građe, povrata kulturnoga blaga i rješavanje pitanja granice na Dunavu, priopćeno je iz Sabora. Reiner je ukazao i na važnost rješavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine. “Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u travnju ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Reiner je također naglasio da Hrvatska ne prihvaća srbijanski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primjenjuje na hrvatske državljane, priopćeno je iz Sabora. Radi se o zakonu po kojem je uhićen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vrijeme izaziva spor između Zagreba i Beograda. Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Bruxellesa tražiti promjenu toga zakona.  “Srbija je svjesna potrebe rješavanja otvorenih pitanja”, rekla je veleposlanica Nikolić te izrazila nadu da će dosadašnja suradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njezinog pregovaračkog procesa s Europskom unijom i dalje nastaviti, kaže se u priopćenju.

Reiner je u utorak primio i grčku veleposlanicu Eleni Gerekostopoulu, a zajednički je ocjenjeno kako je suradnja dviju država dobra. “Priliku za produbljivanje međuparlamentarne suradnje pružit će travanjski sastanak predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative u Splitu te suradnja u okviru Parlamentarne skupštine SEECP-a, kojom Hrvatska u lipnju preuzima jednogodišnje predsjedanje”, rekao je Reiner

Na sastanku se među ostalim razgovaralo o politici proširenja EU-a te o izbjegličkoj i migrantskoj krizi kao i mogućim oblicima suradnje dviju država u tim pitanjima, priopćio je Sabor.  Na sastanku s ukrajinskim veleposlanikom Oleksanderom Levčenkom razgovaralo se o provedbi drugog sporazuma iz Minska. Reiner je naglasio da Hrvatska podržava suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te da joj u različitim međunarodnim tijelima daje podršku.

Related Posts