Reiner: Predstavljanje vlade u petak, moguća selidba u Kockicu

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner najavio je za petak, 22. siječnja, prvo redovno zasjedanje novog saborskog saziva na kojemu će mandatar Tihomir Orešković parlamentu predstaviti svoju Vladu i njen program, te će se izabrati saborski odbori. Sazivanje sjednice u petak, kada bi se trebala potvrditi i nova Vlada i izabrati odbori, Reiner je objasnio željom da se ne stvaraju dodatni troškovi.

“Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše sva usuglašvanja, jer bismo, da smo ju sazvali u srijedu, mogli samo izabrati odbore, a to bi bio trošak. U ovom času mislim da se nitko ne zalaže za povećanje troška”, rekao je Reiner novinarima.

Prema planu koji je iznio, sjednica u petak bit će maratonska. Plan je, pojasnio je, da se u petak prvo imenuje Odbor za izbor i imenovanja, nakon čega će slijediti stanka kako bi taj Odbor mogao predložiti ostale saborske odbore, njihove čelnike i sastav koji će biti usuglašeni ovih dana. Moguće je da se u petak izaberu i saborska izaslanstava u međunarodnim organizacijama. Potom će se Saboru obratiti mandatar Orešković koji će predstaviti program svoje Vlade i samu Vladu. Nakon toga će biti rasprava, pa glasovanje o povjerenju Vladi, najavio je Reiner.

Očekuje da će se imena petero potpredsjednika Sabora znati slijedeći tjedan. “U ovom času niti jedno ime nije pouzdano”, rekao je predsjednik Sabora. Sabor će, najavio je, nastaviti raditi u tjednu iza 22. siječnja, raspravljat će razna izvješća za 2014. koja nisu prorađena u prošlom sazivu. “Očekujem da će već pristići i neki prijedlozi zakona, znam da oni postoje”, rekao je Reiner.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner ne protivi se ideji da se hrvatska Vlada iz Banskih dvora preseli u ‘Kockicu’, a da predsjednica Republike s Pantovčaka preseli u Banske dvore. “Mislim da to nije loša ideja ako se svi s njom slože”, odgovorio je Reiner novinarima u Hrvatskom saboru. “Bilo kakvo preseljenje nosi svoje troškove (…) koliki će oni biti, nešto je o čemu isto treba dobro razmisliti i vidjeti da li je bilo koje od rješenja o kojima se raspravlja optimalno”, odgovorio je na Reiner na upite o mogućim troškovima preuređenja.

Smatra da je zgrada dovoljno dobra da bude sjedište Vlade. “Pa ne vidim zašto ne? Moram priznati, jako dugo nisam bio u toj zgradi, ali vjerujem da da”, izjavio je. Predsjednik Sabora ne vidi nikakvu simboliku u Vladinu preseljenju u zgradu u kojoj je nekada stolovao vrh bivše Komunističke partije Hrvatske. “A kakvu bih trebao vidjeti”, uzvratio je na novinarsko propitivanje o simbolici. Ideju o spomenutim preseljenjima u javnosti je iznio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova poslova u tehničkoj Vladi Vesna Pusić izjavila je u četvrtak, komentirajući mogućnost preseljenja sjedišta Vlade na Prisavlje, kako misli da Vlada treba ostati u Banskim dvorima. “Dok nema neke zgrade u kojoj mogu biti sva ministarstva, a to za sada nema, dotle Vlada treba tu ostati”, rekla je Pusić novinarima pred Banskim dvorima dodavši kako će u Saboru braniti taj stav.

Moguće preseljenje Vlade u “Kockicu” na Prisavlju najavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u sklopu svoga prijedloga da se Ured predsjednice preseli u Banske dvore, a Vlada od tamo izmjesti u nekadašnju zgradu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

You may also like