REGULATORI ŽELE ZABRANITI FIKTIVNE INVESTICIJE

Regulatori zemalja Europske unije trebali bi investicijskim kompanijama onemogućiti osnivanje fiktivnih tvrtki izvan matičnih zemalja radi izbjegavanja strožih kontrola, upozorila je u četvrtak Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).
U ESMA-i se pribojavaju da će prebacivanje poslovanja financijskih tvrtki iz Britanije u EU nakon njezina istupanja iz članstva 2019. godine potaknuti natjecanje među zemljama EU koje će ih nastojati privući što povoljnim uvjetima poslovanja.

Irska se početkom godine požalila Europskoj komisiji da joj konkurentski centri pokušavaju preoteti kompanije. Regulatori tržišta vrijednosnih papira trebali bi u prvom redu “ublažiti rizik fiktivnih tvrtki i voditi računa o tome da tvrtke zaista posluju na novoj lokaciji”, upozorila je europska agencija u službenim smjernicama.

Moraju se pobrinuti da sjedište više razine uprave bude u matičnoj zemlji kompanije te da “članovi uprave i viši menadžeri u EU27 imaju stvarne ovlasti za donošenje odluka čak i kada je investicijska kompanija dio grupe”, pojašnjavaju u ESMA-i.

Ako ocijene da investicijske kompanije, uključujući odjele investicijskih banaka za trgovanje, ne posluju stvarno u matičnoj zemlji, “to bi moglo poslužiti kao osnova za uskraćivanje ili povlačenje dozvole” za rad, dodaju.

Upozorili su regulatore zemalja članica da ne omogućuju “skraćeni postupak” izdavanja tih dozvola. Bankari i ostali financijaši izdvajaju upravo kraći postupak izdavanja dozvole kao važan faktor pri odlučivanju o odabiru sjedišta u EU nakon Brexita. “Mislim da zabrana skraćenog postupka izdavanja dozvole cilja na Francuze – (francuski regulator) AMF ponudio je fondovskim menadžerima sa sjedištem u Velikoj Britaniji kratak postupak izdavanja dozvola ako iz Londona presele u Pariz”, špekulira Neil Robson iz odvjetničkog ureda Katten Muchin Rosenman.

Francuski je regulator kompanijama u supervizorskoj nadležnosti britanske agencije omogućio izdavanje preliminarne dozvole za rad. “ESMA zapravo poručuje da kratki postupak izdavanja dozvole za odlazak iz Velike Britanije ne može biti prihvatljiv i da postoje službeno utvrđeni postupci izdanja odobrenja koje valja slijediti”, ističe Robson. U AMF-u nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije.

You may also like

0 comments