Regulator traži od njemačkih banaka da se pripreme za novu krizu

Nove rezervacije
Njemački bankarski regulator traži od banaka da povećaju rezervacije za ukupno 5,3 milijarde eura za pokriće rizika povezanih s napuhanim cijenama nekretnina na domaćem tržištu i s usporavanjem gospodarstva.

Zahtjev za povećanjem kapitalnih rezervi uputio je Odbor za financijsku stabilnost kojeg čine dužnosnici supervizora bankarskog sektora BaFina, ministarstva financija i središnje banke Bundesbank.

Po riječima Felixa Hufelda, predsjednika BaFina, banke će morati uspostaviti protuciklične zaštitne mehanizme u roku od 12 mjeseci, počevši od 1. srpnja. Taj korak tek je preventivna mjera budući da regulatori ne vide konkretne naznake akutnih rizika po financijsku stabilnost, izjavio je zamjenik ministra financija Joerg Kukies u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji.

Financijski regulator time reagira na rast kreditiranja u Njemačkoj u posljednje vrijeme koji je nadmašio rast aktivnosti u gospodarstvu u cjelini. Rezervacijama se želi spriječiti da banke oštro počnu smanjivati kreditne plasmane u vrijeme krize, dodatno je tako pogoršavajući. U ministarstvu financija drže da bi njemačke banke trebale moći udovoljiti tim zahtjevima prije svega iz postojećih viškova kapitala.

Kritičari smatraju da je Njemačka zakasnila s tim potezom budući da je gospodarstvo prošle godine za dlaku izbjeglo recesiju a u 2019. bilježi blagi rast. Budu li aktivnosti rasle i u cijeloj 2019., bit će to deseta uzastopna godina povećanja njemačkog BDP-a.

Banke su oštro kritizirale zahtjev regulatora budući da im dobit u posljednje vrijeme prigušuju niske kamantne stope. “Odluka odbora za financijsku stabilnost o aktivaciji procikličnih mehanizama zaštite u roku od godinu dana dolazi u nezgodno vijeme i ne nailazi na razumijevanje u njemačkom bankarskom sektoru”, objavilo je udruženje Deutsche Kreditwirtschaft (DK) u priopćenju.

Potpredsjednica Bundesbanka Claudia Buch istaknula je pak nekoliko potencijalnih rizika, uključujući neuređen izlazak Britanije iz EU-a bez sporazuma o budućim odnosima, pregrijavanje tržišta nekretnina i prenapuhanu vrijednost kolaterala. Iz udruženja DK istaknuli su da su njemačke banke prošle provjere, bazirane na simuliranim situacijama neočekivane gospodarske krize, praćene učestalim problemima s naplatom potraživanja po kreditima. “Trenutno se ne naziru ozbiljni rizici po finacijsku stabilnosti”, ističu iz tog udruženja koje okuplja njemačke udruge banaka.

“Osim toga, njemačke su banke nakon posljednje financijske krize povećale kapitalne resurse uslijed strožih propisa i sada su značajno stabilnije nego su bile ranije”, dodaju iz DK-a.

You may also like