Regresija odnosa s Rusijom, Kina izazov

Uoči sastanka NATO-a

Odnosi NATO-a s Rusijom na najnižoj su razini od kraja Hladnog rata, a uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez, izjavio je u ponedjeljak prije početka sastanka na vrhu 30 država članica glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Istaknuo je da će NATO i dalje zadržati tzv. Dvotračni pristup prema Rusiji. S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj.

Dodao je da s Kinom neće biti novog hladnog rata.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u ponedjeljak će na samitu u Bruxellesu donijeti odluke o reformama Saveza do 2030., što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena.

Kina je u ponedjeljak osudila zajedničku izjavu čelnika G7 u kojoj kritiziraju Peking zbog niza pitanja kao grubo miješanje u unutarnje stvari zemlje i pozvala skupinu da prestane klevetati Kinu.

Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava (G7) pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Xinjiangu, dopusti visok stupanj autonomije Hong Kongu te zatražila punu istragu o podrijetlu koronavirusa u Kini.

Kinesko veleposlanstvo u Londonu izjavilo je da je jako nezadovoljno i odlučno se protivi spominjanju Xinjianga, Hong Konga i Tajvana pri čemu se iskrivljavaju činjenice i razotkrivaju “zlokobne namjere nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država”.

S obzirom na to da se pandemija covida-19 još širi i usporava globalno gospodarstvo, međunarodnoj zajednici treba jedinstvo i suradnja svih zemalja, a ne politika podjele, dodaje se.

Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara suradnju, ali ima i svoje granice, priopćilo je veleposlanstvo.

“Nedopustivo je miješati se u kineske unutarnje stvari, klevetati ugled Kine i kršiti kineske interese. “Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda nametnutih Kini”, naglašava se.

G7 bi trebao učiniti više na promicanju međunarodne suradnje, umjesto da umjetno stvara sukobe i trvenja, poručilo je veleposlanstvo.

Usprotivilo se i politiziranju pitanja podrijetla pandemije covida-19, jer G7 u izjavi poziva na pravodobnu i transparentnu istragu znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa u Kini.

You may also like

0 comments