Registrirano više e-auta nego li dizelaša u Europskoj uniji

Analiza Financial Timesa

Sviđalo se nekome ili ne, trend je kristalno jasan. Prema pisanju Financial Timesa, po prvi puta u povijesti, u Europi je prodano više električnih automobila na struju nego dizelaša.

U posljednjem mjesecu prošle godine na 18 europskih tržišta prodano je ukupno 176.000 električnih automobila. U istom razdoblju, kupci na starom kontinentu kupili su ‘samo’ 160.000 automobila pokretanih dizelskim motorima.

Modeli na struju tako su ugrabili 20 posto tržišta, dok su dizelaši uzeli 19 posto.

Važno je napomenuti da se ovdje radi isključivo o električnim automobilima, a ne o elektrificiranim modelima s hibridnim ili plug-in hibridnim pogonom.

Ovakav preokret očekivao se i puno ranije, prvenstveno zbog strogih pravila o emisiji štetnih plinova, ali i izdašnih državnih subvencija i ostalih pogodnosti za kupce električnih vozila.

U svakom slučaju, aktualna godina donijeti će konačni odgovor na pitanje u kojoj mjeri će dizelaši i benzinci uspjeti parirati automobilima na struju. Iako struju više nitko pametan ne ignorira, brojni važni igrači autoindustrije najavili su da će u ponudi ipak zadržati modele pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem, piše Jutarnji list

You may also like