Reforme ne mogu biti provedene bez konstituiranog parlamenta i vlade

U očekivanju hoćemo li na nove izbore i kome će se prikloniti Most u danima nakon što su im velike koalicije odgovorile na njihov plan reformi, moramo konstatirati kako je riječ koja prelazi iz prošloga mjeseca u prosinac, stručnjak.

Stručnjaci, taj mračni predmet želja sviju protestnih glasova na svim meridijanima, u svim vremenskim zonama i u svim povijesnim razdobljima, naime, u aktualnom političkom trenutku dobivaju na izrazitoj cijeni. Ulazak struke u politiku nije ništa nepoželjno, u modernoj političkoj teoriji i praksi, međutim postavlja se legitimno pitanje, potrebuje li nacija za deficitarnim demokratskim oblicima u kojima će nas voditi meritokracija temeljem kriterija struke, ili ipak, demokracija, kao najmanje loš oblik upravljanja, pretpostavlja kontrolu parlamenta, tog više polarnog tržišta političkih ideja i usmjerenja?

Tako je, prije nekoliko dana, u svom komentaru u Novom listu Tihomir Ponoš opleo po vladi stručnjaka, pravilno zaključujući kako bi ona moga odvesti u svojevrsnu suspenziju demokracije. Kao povjesničar, Ponoš je svjestan kako su moga zla u svijetu načinili stručnjaci i kako im treba što je moguće veća kontrola, kao uostalom i političarima. Idealna bi bila uzajamna kontrola….

S druge strane u razgovoru sa potpisnikom ovih redova ekonomski analitičar Velimir Šonje upozorio je kako bi svakako bilo potrebno da potencijalna vlada stručnjaka za svoje razrađene programe dobije ili ne dobije političko pokriće u Saboru. Blagotvoran učinak takvih postupaka po talijansku ekonomiju, primjerice, vidjeli smo na primjeru ne tako davne vlade Maria Montija.

Na tragu toga je i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koje je u prepisci s urednikom našeg portala napisala:

„Ono o čemu mi govorimo je da je jako bitno kako će je voditi. Hoće li u Vladu postaviti političke poslušnike bez trunke stručnosti za područje kojim će upravljati ili će ipak razmišljati dugoročno o javnom interesu i za ministre izabrati najbolje stručnjake u svom području s kredibilitetom i velikom radnom etikom. Naravno da takvi stručnjaci moraju slijediti smjernice politike koja im je dala povjerenje, ali moraju imati i punu političku podršku da provedu stvari koje ocjenjuju da treba provesti u interesu države i naroda. Struka dakle na temelju dokaza, analiza, studija, procjena učinaka, predlaže rješenja, politika ih podržava i nadgleda. Do sada smo imali raznih kombinacija, političke nestručne vlade, izvanstranačke stručnjake izabrane na politička mjesta, ali bez političke podrške, vidimo po rezultatima da ni jedan model nije funkcionirao dobro. Narod daje legitimitet Saboru da bira Vladu, a na izabranim zastupnicima je da u Vladu izaberu najbolje ljude u interesu cijelog naroda, a ne samo svoje stranke. Reforme o kojima svi, sad već i olako, govore, teške su i Vlada koja ne bude imala punu političku podršku za njihovo provođenje neće uspjeti ma koliko stručna bila.“

Međutim, problem nastaje kada na nekom području govorimo o različitim analizama, podacima, studijama i učincima. Naime, na čitavom nizu primjera, u javnosti, svjedoci smo kako struka vrlo rijetko zna biti jedinstvena. Postavljajući deset vrhunskih stručnjaka jednog područja za stol sasvim ćemo se sigurno susresti sa sedam različitih teorija, sedam različito prikupljenih činjenica, analiza i tumačenja. Šala kaže kako se u tom slučaju pametan pojedinac priklanja onome što funkcionira u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj.

Šalu na stranu, stečevina liberalne demokracije jest meritokracija, no ona uvijek mora biti podređena političkom definiranju. Zbog toga će biti potrebno, u Mostu, osvijestiti kako reforme u ovoj zemlji, bili novi izbori ili ne bili, mogu biti provedene samo sa konstituiranim parlamentom i vladom izglasanom u njemu kako nam se ne bi dogodilo da u raznorodnosti podataka, analiza i stručnih teorija, tj. prakticirajući lartpoulartistički platonizam, zaglavimo u prosvijećenoj i ne baš tako prosvijećenoj diktaturi dijela struke. Ta, i doktor Mengele je bio stručnjak, zar ne?

You may also like