Reforma socijalnog sustava?

Ekonomski strateg HSLS-a, Josip Budimir gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je prvi put otkrio koje bi konkretne mjere poduzeo HDZ-ova koalicija u slučaju pobjede na izborima. – Bilo koja Vlada koja dođe na vlast neće imati izbora. U ovom slučaju poduzele bi se strukturne reforme, smanjili troškovi u zdravstvenom sustavu, mirovinskom sustavu – odgovorio je Budimir na pitanje o smanjenju državne potrošnje.

Kazao je da bi HDZ povećao efikasnost zdravstvenog sustava i smanjilo rasipanje novca. Ako to ne bi bilo dostatno, onda bi se išlo u racionalizaciju dijela prava koja su široko emitirana. Pojasnio je i što bi s mirovinama. “Trebalo bi napraviti podjelu da se iz mirovinskog sustava isplaćuju zarađene mirovine, a one koje nisu zarađene, da se prebace u sustav socijalne skrbi. I oni koji potrebuju zaštitu socijalne države, da tamo participiraju. Oni koji imaju vrijednu imovinu, koji više ne bi tamo spadali po normalnim kriterijima, ne bi više mogli dobivati novce iz tog sustava” rekao je Budimir.

Na pitanje bi li se smanjivao broj onih koji rade u državnoj službi ili visina njihovih plaća, Budimir je odgovorio: ”Postoji prostor da se smanji broj ljudi. Onaj posao koji može obavljati jedan čovjek sasvim sigurno neće više raditi dva. Mi procjenjujemo da se tu sasvim sigurno na godišnjoj razini može uštedjeti do 10 posto, do dvije milijarde kuna”. Komentirao je i izjavio ministra Borisa Lalovca koji je rekao da je najveći problem dug privatnog sektora i da dug treba otpisati. “Banke će biti prisiljene otpisivati nenaplativa potraživanja, ali država koja ima golemi problem sa svojim dugom i nije sposobna upravljati vlastitim dugom, ovdje se pojavljuje kao tobožnja zaštitnica privatnog sektora. Privatni sektor sam će se snaći i vjerujte da će se puno brže, lakše i bolje razdužiti nego javni sektor. U svakom slučaju, treba stvoriti regularne uvjete u kojima neće biti zloupotrijebljena dominantna tržišna pozicija pojedinih igrača i u kojoj trebaju građani i gospodarstvo biti dovedeni u malo bolji položaj” smatra Budimir.