Reforma njemačkog sigurnosnog sustava

Nakon brojnih afera oko nekontroliranog prisluškivanja saveznika, Budestag je u petak donio zakon kojim bi trebao biti reformiran rad tajnih službi i omogućena bolja kontrola rada njemačke vanjske obavještajne službe BND-a.

“U svim onim područjima u kojima BND po nalogu Njemačke vlade i u skladu s Njemačkim ustavom prikuplja podatke, će u budućnosti postojati zakonski temelj za bolju kontrolu rada tajnih službi”, rekao je za javni servis ARD Christian Flisek, stručnjak vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za tajne službe.
Najvažniji element novog zakona o BND-u odnosi se na uvođenje jednog novog kontrolnog tijela, sastavljenog od dva suca i jednog državnog odvjetnika, koji bi direktno iz kancelarskog ureda, koji koordinira rad tajnih služba, bio obaviješten o akcijama uperenim protiv objekata i institucija Europske unije i njezinih zemalja članica.
Ovo tijelo bi također imao uvid i u parametre koji se koriste prilikom nadgledanja elektronskih komunikacija.
Akcije, prije svega prisluškivanja, protiv objekata EU-a i njezinih članica u budućnosti može dozvoliti samo ravnatelj BND-a i mora ih odobriti kancelarski ured, što dosad nije bio slučaj.
Isto tako su akcije dozvoljene samo u slučaju sumnje u terorizam, ilegalnu trgovinu oružjem ili kriminal vezan uz krijumčarenje ljudi. Gospodarska špijunaža se izričito zabranjuje.
Zakon je promijenjen kao reakcija na broje afere prisluškivanja u koje je bio umiješan i BND i iz kojih je proizašlo da i BND, a ne samo američka agencija NSA, prisluškuje države-saveznike.
Usporedo sa zakonom o BND-u je promijenjen i zakon o kontroli tajnih službi koji predviđa uvođenje institucije “stalnog opunomoćenika” koji bi koordinirao rad parlamentarnih kontrolnih povjerenstava zaduženih za rad tajnih službi.
Jednom godišnje će i ravnatelj BND-a morati javno odgovarati na pitanja kontrolnog povjerenstva Bundestaga. Dosada su ova ispitivanja bila tajna.
Predstavnici oporbenih stranaka Zeleni i Ljevica žestoko su kritizirali najavljenu reformu tvrdeći da ona ne sadrži mehanizme za učinkovitu kontrolu rada tajnih službi.

(Hina)

You may also like

0 comments