Referendum o Plominu krajem ožujka

Labin – Nakon istodobno održanih sjednica vijeća Grada Labina i Općina Raša, Sveta Nedjelja, Kršan i Pićan, jednoglasno je donesena odluka da se raspiše savjetodavni lokalni referendum za područje Grada Labina i svih labinskih općina radi izjašnjavanja građana o pitanju – “Jeste li za izgradnju TE Plomin C 500 na ugljen”?

Savjetodavni referendum održat će se 29. ožujka, a njegova odluka ne obvezuje investitora. Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika je na vijeću istaknuo da svaka i malo uređena država s uređenim pravnim sustavom ne smije dozvoliti netransparentan pristup realizaciji pojedinih zahvata na lokaciji plominskih elektrana, bez mogućnosti da se lokalna zajednica i građani uključe u radnje koje prethode realizaciji jednog takvog projekta, javlja portal Labin. “Labin i Labinština su uvijek bili i bit će pristalice da se stvari rješavaju u okvirima pravnog sustava Republike Hrvatske i pred nadležnim institucijama. Iskorišteni su svi pravni lijekovi u svim postupcima, ali nažalost sve je unaprijed bilo osuđeno na neuspjeh. Očekivali smo barem kako će nositelj ovog projekta razumjeti i shvatiti zabrinutost građana Labinštine za njihovo zdravlje i da će se prihvatiti zahtjev građana da se izradi Studija zdravlja i studija izgradnje TE Plomin C na plin, da bi građani i stručna javnost mogla raspravljati i doznati koji su to neoborivi argumenti na kojima se temelji čvrsta odluka da se mora graditi TE Plomin C na ugljen, a ne na plin kako predviđa Prostorni plan Istarske županije, te koji su to argumenti koji zdravlje građana Labinštine stavljaju iza izgradnje jedne, ipak samo građevine bez obzira koliko ona bila strateški važna za državu. Stoga nam preostaje jedino referendum”, rekao je u vijećnicima Demetlika.

HEP se trenutno nalazi u pregovorima s preferentnim investitorom, japanskim Marubenijem, a kako se najavljuje iz Uprave, ugovor o gradnji elektrane mogao bi biti potpisan do svibnja.

You may also like