Referendum o neovisnosti Škotske krajem sljedeće godine

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je u utorak kako bi se još jedan referendum o neovisnosti Škotske mogao održati nakon što budu jasni uvjeti Brexita, vjerojatno krajem 2018. ili početkom 2019.

“Škotska mora biti u mogućnosti izabrati svoju budućnost, izabrati slijediti Ujedinjeno Kraljevstvo na putu Brexita ili izabrati postati neovisna”, rekla je Sturgeon pred pristašama okupljenim u Perthu prigodom predstavljanja programa Škotske nacionalne stranke za izbore (SNP) za izbore 8. lipnja.

Nakon odbacivanja neovisnosti na prvom referendumu o neovisnosti Škotske 2014., Sturgeon bi sada željela organizirati novo izjašnjavanje, između jeseni 2018. i proljeća 2019. Međutim, to bi se izjašnjavanje moglo dogoditi i kasnije ako posljedice izlaska iz Britanije EU-a ne budu dovoljno jasne, dodala je čelnica SNP-a.

Nedavno istraživanje javnog mišljenja provedeno 18. svibnja pokazalo je da je samo 39 posto Škota za neovisnost. Pregovori o izlasku Britanije iz EU-a trebaju započeti nakon izbora u Britaniji 8. lipnja i završiti u ožujku 2019., dvije godine nakon što je premijerka Theresa May pokrenula postupak. Na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a 23. lipnja 2016. Škotska je glasala sa 62 posto protiv Brexita, dok je ukupno 52 posto britanskih građana bilo za izlazak iz EU-a.

You may also like

0 comments