Referendum o Brexitu neće biti na dan izbora

Premijer David Cameron objavio je da se referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije (Brexit, prema “British Exit”) neće održati 5. svibnja 2016., na dan lokalnih izbora, što se tumači kao ustupak zastupnicima njegove stranke. Smatra se da je Cameronova odluka taktika za očuvanje jedinstva konzervativaca koji su podijeljeni u stajalištu prema EU-u.

Cameron je obećao s Bruxellesom pregovarati o uvjetima britanskog članstva u Uniji prije referenduma o Brexitu krajem 2017., no mogao bi održati referendum i ranije uspije li ispregovarati nove uvjete za britansko članstvo.”Saslušali smo stajališta zastupnika i odlučili da nećemo održati referendum 5. svibnja 2016.”, rekao je u ponedjeljak nakon što je amandman donesen, glasnogovornik vlade, javlja BBC. Na taj dan trebaju se održati izbori za parlament Škotske te Walesa i Sjeverne Irske.

Zastupnik Bernard Jenkin pozdravio je tu odluku i rekao da bi izbori i referendum na isti dan “zbunili” birače. Nekih 50 od 330 konzervativnih zastupnika želi napustiti EU, bez obzira kakve ustupke bi Cameron postigao pregovorima s Bruxellesom, piše agencija AFP. Dodaje da su većina konzervativnih zastupnika euroskeptici, ali oni žele vidjeti rezultat pregovora prije nego počnu kampanju za ostanak u EU ili za Brexit. Više od 90 zastupnika pridružilo se novoj skupni “Conservative for Britain”, koja bi trebala pripremiti odgovore na moguć paket reforma koje bi London ispregovarao s Bruxellesom. “Nećemo početi kampanju za izlazak, želimo podržati premijera u pregovorima”, rekao je David Campbell Bannerman, supredsjednik skupine. Upozorio je, međutim, “ako pregovori ne donesu zadovoljavajuće rezultate u očima skupine, spremni smo krenuti u kampanju za izlazak”.

Euroskeptici žele da britanski parlament dobije pravo veta na svaki zakon iz Bruxellesa, no ministar vanjskih poslova Philip Hammond, koji je i sam euroskeptik, takvu je mogućnost odbacio.

You may also like

0 comments