Referendum – novi korak prema neovisnosti

Napeti odnosi između Španjolske i Katalonije su konstanta od 1714 godine, kada Španjolska osvaja Kataloniju, a dan pada Barcelone 11. rujna 1714. godine, poznat kao „La Diada“ se obilježava od tada diljem Katalonije, ove je godine okupio u centru Barcelone više od milijun građana Katalonije, komentira Goran Bandov za Energypress.
Pokušaji zatiranja katalonskog identiteta datiraju još od davne 1714. godine kad je Španjolska naredila ukidanje svih katalonskih institucija, uključujući i parlament i sveučilište u Barceloni. Istovremeno je zabranjena i javna uporaba katalonskog jezika. Situacija je posebno eskalirala u doba diktature Franca, koji je uz zabranu uporabe katalonskog jezika u javnom životu, iz unutrašnjosti Španjolske doveo preko dva milijuna ne-Katalonaca te istovremeno zastrašio tisuće Katalonaca, koji su privremeno prognani u Francusku i druge zemlje Europe, a sve u namjeri kako bi promijenio strukturu stanovništva Katalonije te s tim slomio katalonski san o neovisnosti.

Ustav Kraljevine Španjolske iz 1978. godine ne predviđa mogućnost izlaska autonomnih područja iz sastava Kraljevine Španjolske pa samim time niti referendum o neovisnosti, koji bi bio pravna podloga za odluku o neovisnosti, odluku koja bi formalno bila korak u samostalnost države. Slična ustanovopravna rješenja poznaju i druge države EU, poput primjerice Italije i Njemačke. No, iako ustav ne predviđa to rješenje, ne smije se zanemariti nezadovoljstvo građana jedne regije i njihova želja za neovisnošću.

Prof.dr.sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, izvanredni profesor, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld

Centralna vlast u Madridu bi trebala ponuditi mrkvu, dijalog, kvalitetna supstitutivna rješenja, koja bi mogla odobrovoljiti značajni dio građana Katalonije te im odagnati želju za neovisnosti zemlje. No, Madrid za sada nudi samo batinu, prijetnje, zastrašivanje i uhićenja, a to sigurno nije najprimjereniji korak ako se želi izbjegavanje eskalacije sukoba u odnosima između Španjolske i Katalonije. Političari, ali i građani, ne smiju nikako smetnuti s uma da su obje strane dugoročno usmjerene na zajednički suživot u interesu njihovih građana.

Samostalnost je za sada dalek san, a referendum je samo korak u tom smjeru. Kako se referendum održava u potpuno bezuvjetnim okolnostima zbog silnih zabrana, koje je nametnuo službeni Madrid, a ustavnopravnim rješenjima referendum nije prihvaćen kao pravna podloga za proglašenje pravne odluke o neovisnosti – on će prvenstveno ukazati na odnos Katalonaca prema neovisnosti, prema Španjolskoj i prema svojoj budućnosti, ali i kako se službeni Madrid odnosi prema građanima Katalonije i njihovim legitimnim zahtjevima za dijalogom o budućnosti Španjolske.

EU i njezine države članice stoje sa strane i možemo očekivati kako će birokratskim rječnikom pozvati obje strane na suzdržanost, ali će istovremeno dati (in)direktno podršku Španjolskoj kao utjecajnoj državi EU i članici niza međunarodnih organizacijama s kojom sve države EU njeguju prijateljske bilateralne odnose. Uz to, mnoge države u EU nemaju simpatiju za katalonsku neovisnost, jer se plaše da bi podrškom samo dodatno ohrabrile svoje matične regije koje sanjaju neovisnost da se aktivnije počnu boriti za svoju neovisnost. Ako bude došlo do neovisnosti Katalonije, ključno je pitanje kako će na to gledati Španjolska. Ako bi ona odlučila podržati neovisnost Katalonije, onda bi i ostale države EU pratile tu odluku. Ako bi španjolska podrška izostala, Katalonija će vrlo teško ući u europske integracije, iako tehničke uvjete već i danas ispunjava te se nalazi u svim porama Europske Unije kao sastavni dio Španjolske.

Sigurno se nalazimo na početku nove razine napetosti u odnosima između službenog Madrida i službene Barcelone, čak i neovisno hoće li u nedjelju doći do eskalacije sukoba kod izbornih mjesta ili na nekom od centralnih trgova Katalonije. Referendum je sigurno još jedan korak prema neovisnosti – Madrid ipak još ima dosta vremena kako bi diplomatskim putem otvorio vrata dijalogu i ponudio neka druga atraktivna rješenja o uspostavi novih političkih odnosa u Španjolskoj.

 

You may also like