Čelnici svih većih političkih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo u četvrtak su oštro osudili odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim se kani dovesti u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na izvanrednoj je konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao kako je to “najopasniji čin” po BiH još od potpisivanja Daytonskog sporazuma. “To je izravna prijetnja integritetu i teritorijalnom suverenitetu BiH”, kazao je Izetbegović optužujući Milorada Dodika da kani prouzročiti nove sukobe i tako izbjeći procesuiranje zbog kriminala i korupcije.

Izetbegović drži kako se Dodiku treba odlučno suprostaviti jer on predstavlja “najveću prijetnju BiH i zapadnom Balkanu”. Pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira i stavi odluku o referendumu izvan snage a da Dodika konačno sankcionira. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je također visoki dužnosnik SDA u odvojenoj je izjavi odluku o raspisivanju referenduma nazvao neodgovornom upozoravajući kako ona “na najdirektniji način ugrožava stabilnost države i dostignuti europski put kojim je krenula BiH”. “Ovakva odluka nije i ne može biti u nadležnosti Narodne skupštine RS i pokazuje spremnost vlasti da radi vlastitih interesa i ubiranja političkih poena, na najneodgovorniji način, protivan demokratskim standardima, uruše ustavni poredak BiH i ugroze opću stabilnost, a građane RS povedu u još dublju krizu i nesigurnost”, kazao je Zvizdić.

Osudama planova za provedbu referenduma na teritoriju RS tijekom dana su se zajedničkom izjavom pridružili predsjednici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Nermin Nikšić i Saveza za bolju buudćnost (SBB) Fahrudin Radončić. “Ova odluka (o referendumu) izravno je kršenje ustava BiH pa agencije i tijela nadležna za zaštitu ustavnog poretka i provedbu zakona imaju obvezu reagirati i spriječiti njenu provedbu”, stoji u izjavi ove trojice stranačkih lidera. Ocijenili su kako Dodik i njegovi saveznici pokušavaju izazvati nasilje i sukobe i tako prikriti krizu prouzročenu kiminalom i korupcijom u političkom vrhu RS. “Najoštrije ćemo se boriti protiv nastojanja SNSD-a i njegovih koalicijskih partnera da izazovu nasilje samo u cilju očuvanja vlasti”, poručili su Komšić, Nikšić i Radončić.

Related Posts