Home Ekonomija Rebalans ruskog proračuna zbog sunovrata cijena nafte

Rebalans ruskog proračuna zbog sunovrata cijena nafte

by Agencije

Rusko gospodarstvo smanjilo se prošle godine 3,7 posto, objavio je u ponedjeljak državni ured za statistiku, uz pad značajan pad kapitalne potrošnje i prometa u maloprodaji.

U godini ranije BDP je porastao 0,7 posto, prenosi ruska novinska agencija Itar Tass. Ruski ministar gospodarskog razvoja Aleksej Uljukajev kazao je novinarima da je prema preliminarnim podacima trend smanjenja aktivnosti prekinut u prosincu. Ranije je ministar kazao da je prema preliminarnim procjenama ruski BDP u 2015. smanjen 3,9 posto. Prema važećoj prognozi ministarstva gospodarskog razvoja aktivnosti su se smanjile 3,7 do 3,8 posto.

Uljukajev je također kazao da pad vrijednosti rublja nije potaknuo gospodarski rast zbog manjka investicija i proizvodnih kapaciteta. Prema podacima ruskog ureda za statistiku, kapitalna potrošnja smanjena je prošle godine 8,4 posto a promet u maloprodaji za 10 posto. Rusko gospodarstvo uvelike je ovisno o izvozu energije a cijene nafte oštro su pale u proteklih godinu i pol, nagrizajući državne prihode u kojima imaju udio veći od 50 posto.

Premijer Dmitrij Medvedev upozorio je ovog mjeseca da bi sunovrat cijena nafte mogao prisiliti vladu na rebalans proračuna. Dodatni su uteg za gospodarstvo sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog uloge u sukobima u susjednoj Ukrajini a osjetno su ograničile pristup ruskih kompanija međunarodnim tržištima kapitala. Moskva je zauzvrat uvela embargo na uvoz pojedinih prehrambenih proizvoda sa Zapada.

Unatoč problemima američki prehrambeni div McDonald’s objavio je u ponedjeljak da ove godine u Rusiji planira otvoriti više od 60 restorana. Zbog sankcija i slabog rublja kompanija je bila prisiljena “ozbiljno prilagoditi” model poslovanja ali je fokus na lokalne dobavljače i izvedive jelovnike polučio željene rezultate, kazao je izvršni direktor McDonald’s Russia Hamzat Hazbulatov. “Širenjem poslovanja značajno smo povećali naš tržišni udio. Razvoj lokalnog lanca nabave odigrao je značajnu ulogu u poboljšanju naše profitabilnosti”, naglasio je Hazbulatov.

Related Posts