Reakcije na samoubojstvo Slobodana Praljka

 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak na početku saborskog zasjedanja kako su se zastupnički klubovi suglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva i pozvao na minutu šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH.
“Jučer je održana sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva”, rekao je Jandroković.

Tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak, kazao je, na simboličan je način ukazao na svu nepravednost žalbene presude. U ime Hrvatskoga sabora te u osobno ime izrazio je sućut njegovoj obitelji.

“Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH u priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka, te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Jandroković.

Tko je zakazao

Službe osiguranja napravile su najmanje tri velika propusta koja su omogućila Slobodanu Praljku da počini samoubojstvo u sudnici Haaškog suda, tvrdi više sugovornika Jutarnjeg lista.

Prvi je propust napravljen već u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu kada Praljka nisu detaljno pregledali pri izlasku iz pritvora. Naime, naši sugovornici su uvjereni da je bočicu s otrovom Praljak ponio iz pritvora u odijelu koje je jučer ujutro dobio za odlazak u sudnicu. Drugi je propust nedovoljan pregled pri ulasku optuženih u zgradu Suda, a treći, najveći, jest nedostatak stražara u samoj sudnici koji bi spriječili Praljka da iz džepa izvadi bočicu i ispije otrov.

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu branio Antu Gotovinu, ističe kako su prema njegovu iskustvu “sigurnosne mjere ICTY-ja stroge i jako je teško unijeti bilo kakav opasni materijal u sudnicu, čak i za odvjetnike”.

– Sigurnosne mjere za optužene, posebno na dan presude, posebno su stroge. Ne mogu razumjeti kako je general Praljak mogao unijeti otrov u sudnicu a da to ne bude otkriveno. Također ne razumijem kako je general Praljak uspio nabaviti otrov u pritvoru. Siguran sam da će ICTY pokrenuti istragu i da će objaviti njene rezultate – rekao je Mišetić za Jutarnji list.

U tom kontekstu, naglasio je, Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini.

Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u BiH, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH, istaknuo je predsjednik Sabora.

S tim u svezi, najavio je, Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH. “Klubovi zastupnika složili su se i da će nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji”, rekao je Jandroković.

Također, naglasio je, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude. “U novonastalim okolnostima, klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru”, rekao je Jandroković.

Pozvao je zastupnike da “odaju počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH, čiji je gubitak ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje”.

Sve žrtve, kazao je, moraju zauvijek ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a “jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja”.

“Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je predsjednik Sabora. U trenutku minute šutnje u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.

Haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici nepravedna je za njih, za hrvatski narod u BiH i hrvatskih državnih vrh iz 90-ih godina, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak.

Predsjednica Republike obratit će se danas javnosti u povodu presude Haškog suda. ‘Na početku želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka’, kazala je predsjednica na početku, čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio. ‘Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod’, dodala je.

”Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost.

Osmorica optuženih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju umrla su prije uhićenja ili izricanja presude, a bosanskohercegovački Hrvat Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici nakon izricanja presude u srijedu, na dan kada je sud završio 24 godine rada.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) završio 24-godišnje postojanje zasjenjen samoubojstvom u sudnici.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak (72), umro je u haškoj bolnici pošto je u sudnici popio otrov i nakon izricanja pravomoćne presude kojom mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora rekao da nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu.

Hrvatski Srbin Slavko Dokmanović počino je samoubojstvo u pritvoru Haškog suda 29. lipnja 1995. Optužen za zločine kršenja pravila ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevkse konvencije zbog uloge u pokolju na Ovčari, Dokmanović se objesio kratko prije najavljenog izricanja presude.

Bosanski Srbin Simo Drljača, optužen pred Haškim tribunalom za genocid, ubijen je 10. srpnja 1997. u Prijedoru u BiH dok je pružao otpor pri uhićenju.

Suoptuženik u njegovu predmetu Milan Kovačević umro je prirodnom smrću u haškome pritvoru 3. kolovoza 1998.

Bivši ministar unutarnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković ubio se pucavši sebi u glavu pred zgradom skupštine Jugoslavije 13. travnja 2002. odmah pošto je parlament izglasao zakon o suradnji s ICTY-jem. Stojiljković je bio haški optuženik za zločine na Kosovu.

Milan Babić, koji je početkom 90-ih bio politički vođa hrvatskih Srba, objesio je u haškoj pritvorskoj ćeliji 6. ožujka 2006. Babić je bio osuđen na kaznu od 13 godina zatvora za zločine počinjene u Hrvatskoj od 1992. do 1995., a pred Haški sud bio je ponovno doveden da svjedoči u slučaju drugog vođe hrvatskih Srba, Milana Martića.

Šest dana nakon što se Babić objesio, bivši predsjednik Srbije te Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je pred sudom odgovarao za zločin genocida i druge ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu, umro je od zatajenja srca 11. ožujka 2006.

Vojni zapovjednik bosanskih Srba Zdravko Tolimir, umro je 8. veljače 2016. Bio je osuđen na doživotni zatvor za genocid, a umro je prirodnom smrću u pritvorskoj jedinici ICTY-ja dok je čekao da bude prebačen u zatvor u kojem će služiti kaznu.

You may also like