Reakcije na predstavljanje ekonomskog programa HDZ-a ne stišavaju se

Zagreb – Dok iz SDP-a, Zlatko Komadina, stižu reakcije na “stranu” pamet koja će nam kreirati oporavak zemlje, a lijevi komentatori i političar deklariraju nemogućnost kopiranja liberalnog modela u Hrvatskoj, u emieiji Otvoreno Domagoja Novokmeta na HRT-u jučer su gostovali Domagoj Ivan Milošević, saborski zastupnik (HDZ), Ivo Jelušić, saborski zastupnik (SDP), dr. sc. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu i dr. sc.Zoran Aralica s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

“Ovo što sam čuo u medijima od direktora njemačkoga, bavarskog instituta – ništa spektakularno, dosta neoliberalne priče, s time da mi se jedino dopalo ono što je i sam rekao, da nije sve za privatizaciju, nego samo ono što može povećati konkurentnost, rekao je Komadina, dodajući kako mu se ne dopada to što stranci pišu program za Hrvatsku te da ne zna zašto ga oni trebaju pisati. Istaknuo je da Hrvatska ima 37 državnih instituta, dva ekonomska instituta, Institut za javne financije, mnogo ekonomskih fakulteta, domaću pamet i domaću struku i ljude koji su uključeni u javni život vlastite zemlje. “Moram priznati da sam malo iznenađen jer na neki način to vrijeđa hrvatsku pamet”, rekao je, dodajući kako zna za stranačku suradnju s njemačkim CDU-CSU, tj s ‘njemačkim HDZ-om’. “Ali, HDZ se uvijek hvalio da ima ekonomskih stručnjaka. Eno ih tamo sjede u Saboru i bili su na raznim ekonomskim dužnostima, istaknuo je, dodajući kako bi “preporučio da se koristi domaća pamet” jer, rekao je Komadina na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare, “mi ovdje živimo i živjet ćemo, a Bavarci će živjeti u Bavarskoj”.

U izradi dokumenta sudjeluju i HDZ-ovi stručnjaci, ali i stručnjaci koji nisu iz HDZ-a. Negdje smo na pola puta u izradi. U 15 godina nitko se nije ovako ozbiljno spremao za preuzimanje vlasti odnosno preuzimanje odgovornosti za spas hrvatske države. Imamo gotovu knjigu projekata vrijednu desetke milijardi eura. Dokument se razrađuje, a u svibnju će taj cijeli dokument biti gotov. Čudno je da je fokus mjesecima na HDZ-ovu ekonomskom programu, a već tri godine je na vlasti SDP-ova Kukuriku koalicije. Svi su zaboravili na SDP-ov plan 21. Aktualna vlast u tri godine nije organizirala ovakvu jednu konferenciju. Nije se savjetovala niti s domaćim niti međunarodnim stručnjacima iz ekonomije, rekao je Milošević.

Kada bismo se posvetili temi večerašnje emisije, a to je HDZ-ov ekonomski program, emisiju bi trebalo završiti za 2-3 minute jer nema programa, nemamo o čemu razgovarati – HDZ nema ekonomski program. No nećemo raditi skandal, emisija će ići dalje. Njihov je program danas bio da su rekli da njihov program sadržava glavnu odrednicu da će donijeti program. Dakle obećanje, ili što bi narod rekao mačak u vreći. Državu smo preuzeli u jednom teškom općem neredu. Trebalo je puno vremena da se sredi nered. Trebale su se poduzeti reforme i tek onda dolaze rezultati. Rekao je i Sinn da za to treba 5-7 godina,pravdao je Jelušić Vladu.

Sinn je dao korektnu ocjenu cilja. Cilj mora biti povećanje konkuretnosti privrede. Rekao je da treba ubaciti demokratski faktor u ekonomsku politiku. To je ono što me se dojmilo u njegovom govoru. Nalazimo se u visoko euriziranoj privredi i ako se prihvate takva pravila igre onda je interna devalvacija smjer kretanja. Ekonomska politika uvijek ima svoje konfrontirajuće ciljeve, rekao je Aralica.

Ja sam profesor ekonomske politike, danas je bila riječ o ekonomskoj i razvojnoj politici. Današnji skup je bila razvojna i europska konferencija, organizirana od tri strane. Kamo sreće da je takvih stručnih i javnih događanja što više. Moja pozicija je stručna i u prijelomnoj situaciji svaki stručnjak mora svoje znanje i iskustvo staviti na raspolaganje. Ne radi se o stranačkom programu, Sinn je predložio rješenja koja su dobra za državu, a onda treba vidjeti koja stranka ga prepoznaje i koja će ga realizirati, rekao je Vedriš.

You may also like