Reakcije na poziv Vojislava Šešelja u Den Haag

Beograd / Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za vraćanje Vojislava Šešelja u Hag pokušaj destabilizacije Srbije i rušenje premijera Aleksandra Vučića. Bivša portparolka Tribunala u Haagu Florence Hartmann ističe da je Tribunal kriv za cirkus koji je nastao u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja. Ona je u vestima B92 rekla da će Tribunal verovatno insistirati na ponovnom izručenju Šešelja, kao i da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju. Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom (ICTY) i srbijanski vicepremijer Rasim Ljajić izjavio u ponedjeljak kako je za haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja kojem je Haaški sud naredio da se vrati u haaški pritvor najbolje da sam ode u Den Haag i preda se. Svaka odluka koju budemo donosili, a ona neće biti nemoralna kao sve političke odluke Haškog tribunala, imaće za cilj samo jedno -očuvanje stabilnosti u našoj Srbiji i ništa više, piše u autorskom tekstu za Politiku predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke Haškog tribunala da vrati lidera radikala u Hag.

“Žalbeno veće je donelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Šseveningenu i na taj način pokušava da Srbiju uvuče u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje predsednika srpske vlade”, rekao je Vuin u izjavi novinarima.

On je primetio da je zahtev Žalbenog veća za vaćanje Šešelja u Haag došla neposredno nakon obeležavanja godišnjice bombardovanja kada je prvi put jedan srpski premijer rekao da je “u pitanju NATO agresija a nekakva akcija”. “Srbiji je krenulo na bolje, Srbija ima više novca, rešila je svoju Železaru, počela je više da zapošljava i ne treba o tome ni slučajno da pričamo, već da govorimo o tome da li će doći do sukoba na ulicama, da li će se Šešelj predati ili neće, da li će vlada biti izdajnička, a neki drugi patrioti”, poručio je Vulin.

To je, kazao je, razlog donošenja ove odluke. On je podsetio da je prulikom puštanja Šešelja iz Haškog tribunala novembra prošle godine, javno zahtevo od tog tribunala da ne traži kasnije vraćanje lidera radikala u pritvor, kao i da je odluka o puštanju bila usmerena protiv srpske vlade. Ovo je, kako je rekao, još jedan pokušaj da Srbija postane nestabilna zemlja u kojoj će se ljudi sukobljavati na ulicama. Na pitanje novinara šta Srbija radi povodom tog zahteva, Vulin je odgovorio da će se to videti i da će on lično na današjnoj sednici vlade pokrenuti to pitanje, rekavši da je jasno koje zemlje stoje iza zahteva Žalbenog veća. “To su zemlje koje nisu htele da dođu na obeležavanje gidišnjice bombardovanja i koje imaju svoje predstavnike i sudije u Žalbenom veću”, kazao je Vulin.

“Logično je bilo da promene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuslovno. Sada je to žalosno, svejedno”, navodi Hartmann.

Na pitanje da li je moguće da se Šešelju sudi u odsustvu, Hartmann je istakla da je takav scenario malo verovatan. “Običaj je da osuđeni budu prisutni, ne verujem da će se prihvatiti da mu se sudi u odsustvu jer je on pokazao veliko nepoštovanje prema sudu i rekao da se neće vratiti, kao i da će sprečiti vlast u Srbiji da obavi obaveze. Ne verujem da će mu biti dozvoljena specijalna forma suđenja, biće natezanja”, ističe Hartman.

Ona je dodala da je neophodno da se Šešelju što pre izrekne presuda. “Doveo je do situacije koja može da izazove nemire. Nespretno je i žalosno što se Tribunal ovako ponaša, Srbija treba da kritikuje situaciju i da pozove Tribunal da što pre donese presudu Šešelju čije je suđenje završeno pre tri godine. Nema objašnjenja zašto presuda nije doneta. Tribunal takođe ne poštuje ni žrtve, i odgovoran je za ovaj cirkus. Ovo je nezgodna situacija za Srbiju jer je on nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda”, zaključila je Hartmann. Haški tribunal je zatražio da se Šešelj vrati u Haag na novo razmatranje odluke o njegovom puštanju na slobodu. Zvanični Beograd komentariše odluku Haškog tribunala o Vojsilavu Šešelju kao pokušaj destabilizacije Srbije, a neki i kao “direktan pokušaj rušenja premijera”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je odluka o vraćanju Šešelja u pritvor “perfidna i skandalozna” i da ugrožava stabilnost i Srbije i regiona.
Ministar za rad Aleksandar Vulin kazao je da je odluka usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje premijera. Vučić je odluku Žalbenog veća u Hagu nazvao “nemoralnom”, ali je podvukao i da Šešelj nije tema u ovom slučaju.

“Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten. Nastavi li sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu”, rekao je Ljajić u večernjem dnevniku srbijanske televizije (RTS).

Ljajić je rekao kako Beograd očekuje odluku Raspravnog vijeća da bi mogao govoriti i odlučivati o sljedeći potezima, te naglasio da je u ovom času najvažnije da se “sačuva politička i društvena stabilnost”. Ljajić je ocijenio da u slučaju Šešelj postoji nekoliko pravnih presedana – od njegova odlaska u Den Haag do današnje odluke vijeća pa je u tom kontekstu “svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna”. “Ne možete nikog uvjeriti da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo svemu značaj koji događaj nema”, poručio je Ljajić u razgovoru za RTS.

Prizivno vijeće Haaškog suda zatražilo je u ponedjeljak od Raspravnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvor u Scheveningenu. Šešelj, koji je i vođa Srpske radikalne stranke, je uzvratio da se neće dragovoljno predati i poručio svojim donedavnim suradnicima a sada srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da ga uhite. Potez Den Haaga službeni Beograd ocijenio je “perfidnim” i “nemoralnim”, a Zagreb “odličnom” odlukom suda, uz ocjenu da ICTY Šešelja nije ni trebao pustiti na slobodu.

Šešelju se po optužbama za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini sudilo skoro 12 godina u Den Haagu, a zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten je na privremenu slobodu 12. studenog 2014. Nakon puštanja je aktivno sudjelovao u političkom životu Srbije, držao je govore na skupovima koji su mahom ocijenjeni kao ratnohuškački i govor mržnje, te organizirao prosvjedne akcije svoje partije.

“Ovako ili onako, Srbija ima samo jednu, veliku i važnu obavezu, a to je da očuva stabilnost, obezbedi nastavak ekonomskih reformi i poštovanje političkih sloboda”, naglasio je Vučić.

“Pre samo nekoliko meseci, mnogi kojima se nije dopao izborni rezultat, kao ni politička dominacija Srpske napredne stranke, krenuli su u žestoku kampanju širenja straha od Šešeljevog povratka iz Haga.

Govorili su, naglasio je premijer: “Napustićete vladu čim sleti na aerodrom. Izgleda da je neko, negde, pogrešno izračunao da je Vojislav Šešelj faktor koji može da uzdrma mene i Vladu Srbije, pa je, u skladu s tim, počeo da ga koristi kao strašilo iz kutije”.

Kad im se ne sviđa to što Srbija radi, što ima svoj stav, što neće na dugme da uvodi sankcije, što hoće sa svima da bude prijatelj, a ne neprijatelj – oni ga puste iz kutije: i čekaju da se mi prestravimo. Kada im se čekanje oduži, a mi nastavimo da, bez straha, sprovodimo suverenu politiku, kada samo izađem i kažem da nećemo zaboraviti, nikada, nijednu od žrtava NATO bombardovanja – oni ga vraćaju u kutiju i opet čekaju da mi umremo od straha, nastavlja Vučić.

Nema tu ni prava, ni pravde, a nema nažalost ni Vojislava Šešelja. Ima samo pogrešnih pokušaja da se kazni Vlada Srbije i njena politika, ocenio je Vučić.”Kažem pogrešnih, zato što sam, odavno, otvoreno rekao da nemam nameru da budem prepreka Srbiji. Ni na njenom putu kao Evropi, niti u odnosima sa svetom. I ako neko misli da sam ja prepreka, neka samo to jasno saopšti, ne mora da se služi jeftinim trikovima”, piše u autorskom tekstu premijer Srbije.

Dodaje da baš kao što nema potreba da se, dvadest godina posle rata i zločina, od čijeg rasvetljavanja je baš Srbija najmanje bežala, još ne zna ni ko je za njih kriv ni koju kaznu treba da plati, nego se suđenja i optuženi koriste da bi se neko plašio i ucenjivao. “To, na kraju, nisu zaslužile ni žrtve. Nama je, na celom Balkanu, posle svega što smo doživeli, potrebna politika otvorenih karata, jasna i nedvosmislena i upravo takvu politiku imamo nameru i da sprovodimo. Ona je naša legitimacija i mogu svakome, u svakom trenutku, da je pokažem bez ikakvog straha”.

Prema njegovim rečima, nema razloga da je krije, niti da se krije iza bilo koga, pošto je dobio na izborima. “Zato, danas, mogu mirno da poručim i drugima da prestanu da se kriju iza kutija, i u kutijama, već da izađu pred građene Srbije i kažu šta hoće od njih. I neka se ne plaše odgovora. Srbija, i to smo pokazali pre neki dan, obeležavajući godišnjicu bombardovanja, i sećajući se žrtava, zna da prašta. Oprostiće im Srbija i mnoga druga dela, jer mi znamo gde je naša budućnost”, poručio je premijer.