Reakcije na odluku o istraživanju na kopnu se ne stišavaju

Koalicija S.O.S. za Jadran te udruge Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo – BED pozivaju građane da se uključe u javnu raspravu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na kopnu koja se održava od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. Javno izlaganje Strateške procjene utjecaja na okoliš održat će se u ponedjeljak 8. lipnja od 10 do 14 sati u Zagrebu, a slična izlaganja u gradovima i općinama istočne Hrvatske nisu planirana. Na javnom izlaganju bit će predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici ovlaštenika za izradu Strateške studije – tvrtka Elektroprojekt d.d. i IRES ekologija d.o.o. za zaštitu prirode i okoliša, koji će odgovarati na pitanja zainteresiranih.

Zeleni pozivaju građane da se uključe u tekuću javnu raspravu i do 20. lipnja dostave svoje komentare na predloženu Stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu, izravno na Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Sva prateća dokumentacija dostupna je javnosti i na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i AZU. Procedura provedbe Strateške procjene utjecaja na okoliš za kopno jednaka je onoj koja se provodila za projekt na Jadranu pa zeleni zaključuju kako je i ovdje riječ o proceduralnoj formalnosti u svrhu pokrića već donesenih odluka. “Način provođenja postupka javne rasprave zanemaruje lokalne zajednice koje su pod izravnom prijetnjom dogodi li se onečišćenje okoliša. Zagađenje okoliša je stalna i kontinuirana pojava povezana s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina i ono se događa i bez nesreća. U slučaju velike nesreće posljedice za zdravlje i živote ljudi bile bi katastrofalne, a posebno u kraju koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom koji ovise o čistoj vodi i zdravoj prirodi. Ovakav pokušaj zanemarivanja stava lokalne zajednice nije primjer dobre prakse, već upućuje na netransparentan postupak koji možebitno krši i odredbe Aarhuške konvencije”, stoji u priopćenju.

Vlada je prekjučer donijela odluku o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Što će Hrvatska imati od toga, hoće li to otvoriti nova radna mjesta, te kako će utjecati na okoliš, ‘U mreži Prvog’ HRT-a govorili su predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić i profesorica Katarina Simon s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta. ‘Ovo znači veliki gospodarski razvoj za RH. Nakon što se potpišu ugovori – prva istražna bušenja možemo očekivati za godinu dana, a eksploatacija bi mogla početi za tri godine’, kazala je Barbara Dorić. Katarina Simon potvrdila je da će eksploatacija na kopnu početi puno ranije nego na Jadranu. ‘Napreduje tehnologija, sigurnosni standardi i nadzor i ne možete početi s eksploatacijom ako ne zadovoljavate visoke kriterije i mogućnost incidenata svedena je na minimum’, poručila je Dorić. Kazala je kako u Hrvatskoj neće biti frakturiranja – nekonvencionalnoj tehnologiji vađenja plina i nafte iz škriljevca. Dorić je dodala kako bi od budućih eksploatacija Hrvatska mogla godišnje zarađivati osam milijardi kuna od eksploatacije na moru te šest milijardi na kopnu.

You may also like