Reakcije na odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju nekih odredbi Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je u petak vodstva političkih stranaka da na izborima kandidiraju one pojedince koji nisu zloupotrijebili položaj i ovlasti, jer građani, kako kažu, “imaju pravo birati poštene, a ne podobne”.

“Iako je Odlukom Ustavnog suda omogućeno kandidirati pojedince koji su u svojem dosadašnjem javnom radu zloupotrijebili svoju poziciju i ovlasti očekujemo da će vodstva političkih stranaka osigurati i kandidirati pojedince s osobnim integritetom. Vodstva političkih stranaka u kandidacijskim postupcima mogu otkloniti nedostatke u zakonskim odredbama. Neka glavni kriterij napredovanja bude integritet pojedinca, njegov moral i poštenje, a ne podobnost i poslušnost. Pokažite to snagom političke volje i hrabrosti. Na građanima je velika odgovornost da kao birači budu presudan korektiv koji će omogućiti da javnim poslovima upravljaju samo oni pojedinci koji su u dosadašnjem radu svoj posao obavljali odgovorno, transparentno i pošteno”, istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Ustavni sud u četvrtak je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, brisana je i odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Ustavni sud tako je odlučio na zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona koji mu je još u ožujku uputila Demokratska stranka žena.

Nekoliko udruga i institucija u petak je oštro osudilo odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama za Hrvatski sabor, ocjenjujući da se radi o političkoj odluci kojom je zadan snažan udarac dugogodišnjim nastojanjima za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja. “Socijaldemokratski forum žena, zajedno sa saborskim zastupnicama SDP-a, oštro osuđuje odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama za Hrvatski sabor. Tako je ta odredba i dalje ostala potpuno neobvezujuća, deklarativna, bez ikakvih sankcija za one koji je neće primijeniti”, ističe u priopćenju SDP-ov Forum žena.

Ukinutom odredbom Zakona, smatraju u Forumu, Ustavni sud doveo je u pitanje ostvarenje jednakih šansi, jednakih mogućnosti da žene ravnopravno s muškarcima sudjeluju u svim procesima političkog odlučivanja.

Ustavni sud se, ističu, u svom obrazloženju vodi tumačenjem višestranačkog demokratskog sustava kao višom od najviših vrednota, čak i kada u istome članku stoji sa svim ostalim najvišim vrednotama, između ostalih i s ravnopravnošću spolova.   Pritom, napominju, zaboravlja da nema demokracije bez istinske ravnopravnosti žena i muškaraca, naročito kada je političko djelovanje u pitanju. “Odluka Ustavnog suda nije ništa drugo nego politička odluka koja nažalost ide na mlin onih koji nikada nisu razumijevali niti provodili najviše vrijednosti demokratskih društava. Iskreno žalimo što se i Ustavni sud svrstao na njihovu stranu”,  poručio je u priopćenju SDP-ov Forum žena.

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) u priopćenju ističe da je Ustavni sud u svojem tumačenju članka 3. Ustava višestranački sustav postavio za višu ustavnu vrednotu od ravnopravnosti spolova, “pretpostavljajući da ravnopravnost spolova ugrožava višestranačje”. “Time je Ustavni sud pokazao temeljno nerazumijevanje osnovnih ustavnih vrijednosti koje bi trebao štititi i promicati”, ocjenjuje ŽMH koji još sramotnijim smatra to što je odluka objavljena neposredno pred izbore, a Ustavni sud je imao više od pola godine vremena da se o tome očituje. “Odluka Ustavnog suda proglašava pozitivne mjere, koje su jedan od načina za stvaranje uvjeta za ravnomjernu zastupljenost žena u tijelima odlučivanja, protuustavnima. Također, Ustavni sud je ovom odlukom započeo praksu rangiranja tj. uspostavljanja hijerarhije ustavnih vrednota”, smatra ŽMH. Ustavni sud je pokazao da ne poštuje osnovne ustavne vrijednosti koje bi trebao štititi, a ne samo da ne jamči zaštitu, već i djeluje protiv zaštite prava žena u Hrvatskoj, optužuje ŽMH.

Vladin Ured za ravnopravnost spolova u priopćenju upozorava da je odlukom o neustavnosti odredbe da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto svakog spola nije pravovaljana Ustavni sud zadao snažan udarac dugogodišnjim nastojanjima za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja. “Ova odluka ne samo da je vjetar  u leđa sprječavanju bržeg uspostavljanja stvarne ravnopravnosti muškaraca i žena, već je jasno usmjerena ka cementiranju političke podzastupljenosti žena, kao jednog od najvažnijih indikatora neravnopravnosti spolova”, smatra Ured.

Ustavni sud, ističe Ured, time poručuje da to što se udio žena u hrvatskom parlamentu od 2000. godine nije pomaknuo na više od 25 posto, nije problem, da nije demokratski deficit. “Tvrdnja Ustavnog suda da bi neprihvaćanje rodno neuravnoteženih lista imalo ograničavajući učinak na slobodu kandidiranja u praksi bi moglo značiti, kao što je to bilo na svim dosadašnjim izborima, da će ova sloboda važiti uglavnom za muškarce i tek marginalno za žene”, upozoravaju iz Ureda. Ured za ravnopravnost spolova stoga poziva političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da unatoč odluci Ustavnog suda na izborima za Hrvatski sabor kandidiraju najmanje 40 posto žena, odnosno podzastupljenog spola, i time učine rodno osjetljiv demokratski iskorak.

U ime obitelji pak upozorava da dvije promjene uvjeta izlaska na izbore u manje od 8 mjeseci u izbornoj godini stvaraju nestabilno okruženje i potvrđuju manjak demokracije u Hrvatskoj. “Isto tako – ovakvi potezi izravno dovode do smanjene izlaznosti birača. Zabrinjava nastojanje vladajućih da se birači demotiviraju za izlazak na izbore”, ističu u priopćenju iz te udruge.Mijenjanje izbornog zakona neposredno prije izbora smatraju lošim potezom Ustavnog suda jer ocjenjuju da ne doprinosi stvaranju stabilnosti i reda, koji su nužni za pripremu i provedbu parlamentarnih izbora. “Pogodovanje interesima SDP-a ili HDZ-a vječna je bitka u predizbornim danima, no nikako nije dobro za stabilnu demokraciju. Šteta je samo što i Ustavni sud doprinosi nestabilnom okruženju za provedbu izbora”, kaže se u priopćenju.

Vladajući u Hrvatskom saboru u petak su izrazili razočaranje odlukom Ustavnog suda da suspendira dio odredbi Zakona o izborima saborskih zastupnika, a iz redova HDZ-a ocijenili su kako je odluka Ustavnog suda rezultat nasilnog izglasavanja tog zakona, kojeg je gurala Vlada. “Duboko smo razočarani odlukom o suspenziji dijelova odredbi Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor i mislim da je nama kao zastupnicima ali i Hrvatskom saboru upućena poruka – ‘uzalud vam trud svirači’. Poslana nam je poruka kako možemo i dalje nastojati podizati standarde demokracije i etike u politici, no Ustavni sud ima konačnu riječ”, ustvrdila je Nada Turina Đurić (HNS).

Zamjera i što su tu odluku dobili samo dan prije raspuštanja Hrvatskog sabora kada se, kaže, više ništa ne može po tom pitanju učiniti. “Meritum stvari je da smo htjeli dići standarde, da smo htjeli obvezati sebe same u politici da su žene ne samo više od pola svijeta nego da onda kad su pola svijeta moraju biti i barem pola politike. To nažalost u Hrvatskoj nije tako. I htjeli smo sami sebe obvezati da tako bude, a da onaj tko to prekrši bude za to kažnjen”, pojašnjavala je Turina Đurić.

I SDP-ova Gordana Sobol nezadovoljna je ukidanjem odredbe po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu, odnosno one nemaju najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Rekla je da je Klub SDP-a takvom odredbom u Izbornom zakonu htio poslati poruku kako je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za davanje jednakih šansi i muškarcima i ženama da sudjeluju u donošenju svih odluka. “Ustavni sud, na žalost, smatra da je parlamentarna demokracija važnija u ovom času od same ravnopravnosti spolova, a zaboravlja da nema demokracije u jednom društvu ako ravnopravnost spolova ne postoji ili postoji samo na papiru. To je čista politička odluka Ustavnog suda”, uvjerena je Sobol.

Ocijenila je kako odluka “ide na ruku samo onim političkim snagama koje jedno govore, drugo misle, a treće rade i kojima su puna usta govora o uključivanju žena” te poručila kako će SDP kvote na svojim listama “itekako znati poštovati”. I Furio Radin nezadovoljan je što je Ustavni sud ukinuo odredbu o ‘ženskoj kvoti’. “Ta je odluka sramotna, arbitrarna, upleće se u izborno zakonodavstvo”, smatra Radin.

Mora se jasno i glasno izreći negodovanje prema “takvom cirkusu, dva mjeseca prije izbora ukida se dostignuti civilizacijski nivo u pogledu ljudskih prava”, ustvrdio je Radin. No, HDZ-ov zastupnik Željko Reiner ocijenio je da je osluka Ustavnog suda rezultat nasilnog izglasavanja izmjena Zakona o izborima, kojeg je gurala Vlada. “Ustavni sud je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor što je rezultat nasilnog izglasavanja tog zakona i guranja tog zakona od strane Vlade. Mi smo tada kada se taj zakon donosio, upozoravali da se donosi protivno Poslovniku Hrvatskoga sabora, a nije nas se htjelo slušati”, naglasio je dr. Reiner.

SDP-ov Nenad Stazić ustvrdio je, pak, da će nakon takvih odluka Ustavnog suda HDZ moći i Sanadera ponovno staviti na liste. Na Reinerove ocjene kako aktualna Vlada ne poštuje dignitet Hrvatskog sabora, Stazić je uzvratio: “Evo kako HDZ poštuje dignitet Sabora – danas ćemo odmah pod prvom točkom morati skinuti imunitet našoj kolegici Josipi Rimac. Prije nje na tom mjesto je sjedio Ante Jerolimov i protiv njega je pokrenuta istraga zbog toga što je falsificirao diplome. Prije Jerolimova na tom istom mjestu je bio Božidar Kalmeta protiv kojega je također otvorena istraga. Ne možete naći jednog poštenog za jedno mjesto u Hrvatskom saboru”, rekao je Stazić.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) izjavio je u petak kako ga je “iznenadila razina bezobraštine” koju je Ustavni sud pokazao ukidanjem dijela odredbi Izbornog zakona samo dan prije raspuštanja Sabora, a posebno je nezadovoljan ukidanjem zabrane kandidiranja osobama koje su osuđene za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. “Ustavni sud je rekao da smijemo uskratiti kandidiranje određenim osobama, recimo onima koji su ubijali, onima koji su mučili i onima koji su činili ratne zločine. Međutim, ne smijemo zabraniti kandidiranje onima koji su opljačkali Hrvatsku. Tek sada mislim da su odluke u predmetima Bandić i Sanader koje je donosio Ustavni sud zadnjih godinu dana sada svima jasne”, kazao je Grbin novinarima u Saboru.

Pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju “Ina-MOL” Ustavni je sud ukinuo, dok je Bandiću omogućio da unatoč istrazi ostane na funkciji zagrebačkog gradonačelnika. “Za ove koje sam spomenuo sada više nemamo pravomoćnu presudu, pogotovu u slučaju Sanader. A u slučaju Bandić, imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane, pa nek me tuže zbog toga što sam rekao”, poručio je Grbin.

Kazao je kako ga odluka Ustavnog suda nije iznenadila, jer “Od Ustavnog suda danas u Hrvatskoj više nikoga ništa ne može iznenaditi”. “Iznenadila je razina bezobraštine da se predmet drži u ladicama šest mjeseci, od ožujka ove godine kada je zaprimljen i da se odluka donese dan prije raspuštanja Sabora. Ovoliku razinu bezobrazluka nisam očekivao”, kazao je Grbin.

Naglasio je kako bi svi sudionici izbornog postupka morali na vrijeme biti upoznati s pravilima pod kojima izlaze na izbore. “Upravo zbog toga je Hrvatski sabor poštivao pravila dobre prakse koja je postavila Venecijanska komisija i odluku je donio na vrijeme, znači godinu dana prije krajnjeg roka za raspisivanje izbora. Međutim, Ustavni sud je mrtav-hladan u svojoj odluci napisao da se ta pravila na njih ne primjenjuju”, tumači Grbin.

Nezadovoljan je i zbog ukidanja odredbe po kojoj bi se liste koje ne poštuju zahtjev o najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola, tzv. žensku kvotu, diskvalificirale iz izborne utrke, a podsjetio je kako je “ženska kvota” dio već potpisanih koalicijskih sporazuma. “Mi smo ovu odluku donijeli, ona je u koalicijski ugovor ušla, koalicijske stranke su se obvezale da će na izborima poštovati tih 40 posto i radit ćemo sve što možemo da, kada ponovo osvojimo mandat, ovo vratimo kako znamo i umijemo”, poručio je Grbin.

Tumači kako je Ustavni sud “konačno potvrdio da ono što je Anto Kovačević izjavljivao u Hrvatskom saboru stoji, a to je da se žene u Hrvatskoj ne bi trebale baviti politikom”. Tu razinu licemjerja – da se ostavi ustavna kvota koja je trebala osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor, a da se pri tome ukida jedina učinkovita sankcija, koju preporučuju Vijeće Europe i Europska komisija, koja savršeno funkcionira u nekim europskim državama kao što je Belgija, od Ustavnog suda nisam očekivao, rekao je Grbin.

Kad je riječ o ukidanju obveze listama koje kandidiraju političke stranke da kandidature potkrijepe s najmanje 1500 potpisa birača, Grbin upozorava da je ta obveza ukinuta samo općim, ali je ostala manjinskim listama. “Prihvaćamo da se za političke stranke propisuju drugačiji standardi nego za manjinske liste, ali onda su gospoda iz Ustavnog suda mogla biti dosljedna pa ono što su propisali za političke stranke za opću izbornu jedinicu trebali su predvidjeti i za manjinsku listu, jer smo isto pravilo koje smo uveli za opću listu uveli i za manjinsku. Sada je ostalo da političke stranke koje se kandidiraju za manjinsku listu moraju prikupljati potpise, a političke stranke koje se kandidiraju u općim izbornim jedinicama ne”, upozorio je.

You may also like