Reakcije na napade u Bruxellesu

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izdao je u utorak propćenje u kojem u ime Parlamenta belgijskom premijeru Charlesu Michelu izražava sućut i solidarnost s belgijskim narodom. “Užasnut sam kukavičkim i prijezira dostojnim napadima koji su se danas dogodili u Bruxellesu. Moje misli su s žrtvama i ozlijeđenima, kao i s njihovim obiteljima i prijateljima”, stoji u priopćenju.

“Ovi činovi me u isto vrijeme ljute i rastužuju. Oni su rođeni iz mržnje i barbarizma koji nisu dobri ni za koga. Bruxelles, kao i ostali gradovi pogođeni terorističkim napadima, neće pokleknuti, kao ni Europske institucije, koje su tako velikodušno prihvaćene od strane bruxelleških ustanova i stanovnika”, rekao je Schulz  Europski parlament je nakon napada razinu uzbune u Bruxellesu podignuo na narančastu, te je u bliskoj suradnji s belgijskim vlastima ojačao sigurnosne mjere.  Zaposlenici su zamoljeni da do daljnjeg ne izlaze van.

Parlament je i dalje otvoren, no zatvoren je ulaz za posjetitelje, kao i Parlamentarium, centar za posjetitelje. Predsjenik Schulz odlučio je zaposlene zamoliti da u srijedu rade od kuće, te da se zatvore sve zgrade Parlamenta, osim one glavne, koja će biti dostupna, ali osigurana strogim provjeravama dokumenata i torbi.  Otkazani su svi sastanci i posjeti dogovoreni za utorak poslijepodne i srijedu.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija. Ministrica zdravlja u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena. Prema još neslužbenim podacima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju.

Nešto prije 13 sati belgijski mediji su objavili da su u tijeku policijski pretresi na području Bruxellesa, da policija aktivno traži osobe za koje se sumnja da su povezani s današnjim atentatima. Belgijski premijer Charles Michel, koji je nešto prije podneva imao konferenciju za novinare, rekao da prema podacima kojima trenutačno raspolaže ne može potvrditi da su ovi atentati povezani s uhićenjem Salaha Abdeselama, koji je uhićen u Molenbeeku u petak.  “Nemamo o tome nikakvih informacija”, rekao je Michel.

Europski čelnici jednoglasno su osudili terorističke napade u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 28 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, prenose svjetske agencije. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da je “užasnut” napadima u Bruxellesu. “Ovi napadi dokaz su da su teroristi pali na još nižu razinu u službi mržnje i nasilja”, ocijenio je Tusk. Šefica europske diplomacije Federica Mogherini kazala je da je riječ o “jako tužnom danu za Europu”.

Ovo je “jako tužan dan za Europu, u trenutku kada su Europa i njezina prijestolnica doživjeli istu onu bol koju Bliski istok podnosi svaki dan”, kazala je Mogherini, dirnuta do suza, na konferenciji za novinare s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudehom. Gradonačelnik Antwerpena i čelnik najjače flamanske stranke N-VA Bard de Wever izjavio je nakon nekoliko eksplozija u bruxelleskoj razčnoj luci i u europskoj četvrti u Bruxellesu da je “današnji dan najgori dan u belgijskoj povijesti nakon drugog svjetskog rata”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su napadi u Bruxellesu “barbarsko kriminalno djelo”. “Borba protiv ovog zla zahtijeva najvišu razinu aktivne međunarodne suradnje”, rekao je Putin, izrazivši sućut žrtvama napada i njihovim obiteljima kao i belgijskom kralju Filipu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove ruske Dume Aleksej Puškov tim je povodom na Twitteru objavio da glavnom tajniku NATO-a ispred nosa ubijaju ljude dok se bori protiv tzv. ruske prijetnje. “Dok se Stoltenberg bori protiv takozvane ‘ruske prijetnje’ i raspoređuje vojsku u Latviji, ispred nosa mu dižu ljude u zrak”, napisao je Puškov, koji je također izrazio sućut žrtvama poginulih. “Europa mora shvatiti odakle dolazi prava prijetnja i ujediniti snage s Rusijom”, poručio je.

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je zbog napada u Bruxellesu hitni sastanak sa svojim najvažnijim ministrima, uključujući premijera Manuela Vallsa i ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, objavila je Elizejska palača. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je nakon sastanka na jačanje europske borbe protiv terorizma, najavivši da će u zemlji biti raspoređeno dodatnih 1600 policajaca i žandara. “Mi smo u ratu”, ocijenio je premijer Manuel Valls pozivajući na “mobilizaciju svih instanci”.

Austrijski vicekancelar Werner Faymann i vicekancelar Reinhold Mitterlehner također su osudili terorističke napade u Bruxellesu ocijenivši da je riječ o kukavičkom i barbarskom djelu. Napad na civile u središtu Europe za svaku je osudu, ocijenila je austrijska vlada, izrazivši spremnost na punu solidarnost i potporu Belgiji. Europa, poručila je, mora biti jedinstvena u borbi protiv terorizma i za očuvanje demokratskih vrijednosti.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su zbog napada u Bruxellesu u zemlji pojačane mjere sigurnosti. Povećan je broj policajaca na javnim mjestima, posebice na zračnim lukama i u gradskom prometu. Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je šokiranost napadima u Bruxellesu i obiteljima žrtava uputio izraze sućuti. Orban je također tim povodom podignuo stanje pripravnosti u Mađarskoj na drugi najviši stupanj. Ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter rekao je da su poslana policijska pojačanja i oklopna vozila u međunarodnu zračnu luku u Budimpešti, a na trgu ispred zgrade parlamenta i u podzemnoj željeznici razmještene su snage za borbu protiv terorizma.

Švedski premijer Stefan Loefven ocijenio je da su ekplozije u Bruxellesu “napad na demokratsku Europu”. “Ovo je napad na demokratsku Europu. Nikada nećemo prihvatiti da teroristi napadaju naša otvorena društva”, poručio je. Danski premijer Lars Loekke Rasmussen također je na Twitteru osudio taj “gnjusni napad”.

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu. “Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti”, poručila je Grabar-Kitarović. “Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti”, napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese “iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu”.

U terorističkim napadima izvršenima u utorak ujutro u Bruxellesu ubijene su, prema posljednjim podacima, 34 osobe, a ozlijeđeno je 170.

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu. “Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima”, poručio je Kovač. “Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Papa Franjo osudio je u utorak terorističke napade u Bruxellesu, ocijenivši da je riječ o “slijepom nasilju” koje izaziva veliku patnju. “Sveti Otac ponovno osuđuje slijepo nasilje koje izaziva toliku patnju i moli Boga za dar mira”, napisao je u ime Pape drugi čovjek Vatikana, msgr. Pietro Parolin, u telegramu nadbiskupu Bruxellesa, msgr. Jozefu De Keselu. “Papa Franjo povjerava Božjem milosrđu ljude koji su izgubili život i pridružuje se molitvom boli njihovih obitelji. Izražava svoju duboku sućut ozlijeđenima i njihovim obiteljima, kao i svim ljudima koji sudjeluju u pružanju pomoći”, dodaje se u poruci.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno. Ministrica zdravlja u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena. Prema još neslužbenim podacima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju. Nešto prije 13 sati belgijski mediji su objavili da su u tijeku policijski pretresi na području Bruxellesa, da policija aktivno traži osobe za koje se sumnja da su povezani s današnjim atentatima.

Belgijski premijer Charles Michel, koji je nešto prije podneva imao konferenciju za novinare, rekao da prema podacima kojima trenutačno raspolaže ne može potvrditi da su ovi atentati povezani s uhićenjem Salaha Abdeselama, koji je uhićen u Molenbeeku u petak.

“Nemamo o tome nikakvih informacija”, rekao je Michel.

Al-Azhar, prestižna institucija sunitskog islama u Egiptu, osudila je u utorak terorističke napade u Bruxellesu, ocijenivši da su njima prekršena “tolerantna učenja islama”. “Al-Azhar oštro osuđuje ove terorističke napade. Ovi grozni zločini krše tolerantna učenja islama”, priopćila je ta institucija. “Ako se međunarodna zajednica ne ujedini kako bi se suprotstavila toj epidemiji, pokvareni neće nikada prestati činite gnjusne zločine protiv nedužnih”, dodaje se u priopćenju.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo napade u Bruxellesu. “Došlo je vrijeme da međunarodna zajednica zauzme odlučno stajalište kako bi se suprotstavila terorizmu”, smatra ministarstvo, pozivajući na “brze i učinkovite mjere” kako bi se spriječilo financiranje terorističkih skupina i novačenje novih terorista.

Pristaše Islamske države s druge strane podržali su na društvenim mrežama napade u Bruxellesu. “Islamska država prisilit će vas da tisuću puta preispitate svoje postupke prije nego se odvažite ponovno ubijati muslimane i znajte da muslimani sada imaju državu koja će ih braniti”, poručio je jedan pristaša Islamske države na Twitteru, kako prenosi Reuters iz Kaira.

Bruxelleski gradonačelnik Yvan Mayeur izjavio je da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek poginulo “dvadesetak ljudi” za čiju će identifikaciju trebati vremena, a 106 osoba različitih državljanstava je ranjeno. Mayeur je na konferrenciji za novinare rekao u napadu da je u podzemnoj željeznici “vjerojatno dvadesetak mrtvih” i 106 ranjenih.

Od tih 106 osoba, njih 17 su u vrlo “ozbiljnom stanju”, 23 ih je teže ozlijeđeno, a 66 lakše. Gradonačelnik je dodao da će za identificiranje žrtava trebati vremena te da je prva zadaća identificirati počinitelja napada. “Prva osoba koju istražitelji žele identificirati je počinitelj napada, kako bi ga se razlikovalo od žrtava”, rekao je Mayeur, dodajući da je među žrtvama puno stranaca.

Snažna eksplozija odjeknula je u utorak u 9.11 sati u jednom vagonu podzemne željeznice u trenutku kada je vlak krenuo sa stanice Maelbeek prema središtu grada. Stanica Maelbeek se nalazi oko 300 metara od sjedišta Europske komisije i Vijeća EU-a i oko 800 metara od Europskog parlamenta. Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio je u utorak izraze sućuti žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu, njihovim bližnjima i građanima, ističući da su napadi upereni na Europu u cjelini. “Želio bi uputiti sućut stanovništvu Bruxellesa, brojnim ranjenima, obiteljima i bližnjima onih koji su nepravedno pogođeni jutros u eksplozijama u međunarodnoj zračnoj luci Zaventem i stanici metroa Maelbeek”, istaknuo je Juncker u svojoj poruci. “Ovi napadi danas su pogodili Bruxelles, a cilj je Europa u cjelini. Europska unija i njezine institucije moraju ostati i ostat će ujedineni u suočavanju s terorom”, dodao je juncker.

Predsjednik Komisije je istaknuo da ne treba pribjeći strahu. “Ovi događaju nas sve pogađaju, ali nas ne plaše. Nastavljamo raditi kako bismo se zajedno suprotstavili terorističkim prijetnjama i kako bismo došli do europskih rješenja za pitanja koja nas tiču”, rekao je Juncker.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija. Ministrica zdravlja u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena. Prema još neslužbenim podacima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju.

You may also like