Reakcija ugostitelja i hotelijera na poreznu reformu negativna

Hotelijeri i dalje traže da se stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) na ugostiteljske usluge zadrži na aktualnih 13 posto, barem dok se ne utvrde dugoročne posljedice koje bi njezino povećanje na 25 posto moglo imati na turizam i ukupno gospodarstvo Hrvatske, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj istaknuo je da još postoji nada za odgodu dijela porezne reforme, jer nitko ne zna kakvi bi mogli biti dugotrajni učinci novog opterećenja za ugostiteljstvo i turizam.

„Naš je zahtjev, a mislimo da ima prostora za razgovor s ministrom financija, da se PDV na ugostiteljske usluge zadrži na postojećih 13 posto. Mislimo da su moguće promjene u dijelu predložene porezne reforme “, rekao je Korotaj.

Krovna hotelijerska udruga Vladi predlaže da promjenu PDV-a u turizmu gleda dugoročno, a ne samo na razdoblje od jedne godine.

„Trebalo bi detaljnije i šire raspraviti koji će utjecaj dizanje stope PDV-a imati na turizam, ali i na cjelokupno gospodarstvo. Ovom mjerom direktno idemo na najkvalitetniji dio turizma za koji smatramo da ima najveći potencijal rasta u idućem razdoblju“, smatra Korotaj, dodavši da će se predloženom mjerom najviše naštetiti kvalitetnom turizmu te bi se ponovno moglo dogoditi da turisti u Hrvatsku dolaze s punim prtljažnicima hrane.

Naveo je i kako se predložena porezna reforma kosi sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, a time i cjelokupnog gospodarstva, s obzirom na udio turizma u BDP-u.

Naglasio je da se viša stopa PDV-a ne može ugraditi u krajnje cijene, jer tržište ne bi podnijelo niti jedno povećanje aranžmana veće od jedan posto, što je stopa inflacije na razini Europske unije.

„Ako, međutim, cijenu usluge zadržavamo na istoj razini kao do sada, ali je veća količina PDV-a u toj cijeni, smanjuje se naš investicijski potencijal“, kaže Korotaj. Osim što će hrvatski turizam i ugostiteljstvo zbog novog opterećenja postati još nekonkurentnije, izgubljeni prihod hotelijera zbog povećanog PDV-a, procjenjuje, godišnje bi mogao iznositi stotine milijuna kuna, a izgubljeni investicijski potencijal nekoliko milijardi kuna.

Nakon današnjeg sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem, predstavnici UPUHH-a i strukovnih udruženja HUP-a i HGK ponovno će s ministrom, kako bi ga pokušali uvjeriti u ispravnost svojih teza, razgovarati do kraja tjedna.

Planirano povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto dovest će do drastičnog smanjenja investicija, rasta cijena te smanjenja zapošljavanja, istaknuto je u ponedjeljak na okruglom stolu o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo u organizaciji tjednika Lider.

Provođenjem porezne reforme izravno bi se smanjila konkurentnost hrvatskog turizma, ugrozili svi započeti investicijski projekti, a posljedično i ugrozili planirani prihodi, jer su cijene za 2017. formirane, a ugovori sa stranim partnerima potpisani, istaknuli su predstavnici Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak istaknuo je da ugostitelji traže dosljednost odnosno provedbu Strategije razvoja turizma Hrvatske 2014. – 2020. koja je jednoglasno usvojena u Hrvatskom saboru i koja kaže da, želimo li biti konkurentni, PDV mora biti 10 posto.

Zagrebački ugostitelj Ivan Nauković kaže da povećanje stope PDV-a donosi manju zaradu ugostitelju, veće cijene potrošaču, smanjuje zaposlenost i troškove za marketing i otežava investicije.

“Ovo što se sada dogodilo je katastrofa”, kaže zagrebački ugostitelj Zdravko Puntijar napominjući kako će se ovom mjerom smanjiti konkurentnost turističkog sektora. “Mi smo na granici rentabilnosti sa sadašnjom stopom PDV-a, ako se digne u debelom smo minusu”, poručio je.

Na okruglom stolu je rečeno i kako će povećanje PDV-a ugroziti opstanak malih kvartovskih kafića.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je kazao da HOK smatra kako treba poštovati Strategiju razvoja turizma u kojoj se jasno traži spuštanje PDV-a s 13 na 10, a ne dizanje na 25 posto, kazao je. I Ranogajec smatra da će dizanje PDV-a dovesti do smanjenja konkurentnosti, pada investicija i smanjenja zaposlenosti.

Božica Lapić iz Ministarstva turizma je istaknula kako je povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam u potpunoj suprotnosti sa strategijom razvoja turizma do 2020. godine koja predviđa daljnje porezno rasterećenje tih strateški važnih djelatnosti.

Na skupu se čulo da od 2013. do danas rezultati turističkog sektora pokazuju kako se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatilo – ova je godina donijela rekordne rezultate s više od 9 milijardi eura prihoda, više od 90 milijuna dolazaka, rast investicija od 36 posto, to jest 4,3 milijarde kuna novih ulaganja u turizam.

Na temelju te strategije, kako je rečeno, za 2017. u planu je 50 novih projekata, te bi investicije sadašnjom dinamikom rasta mogle doseći 7 milijardi kuna već 2019. godine. Nadalje, rast zapošljavanja u 2015. godini je bio 18 posto, a ove bi godine mogao biti veći od 20 posto.

You may also like