Reakcija protiv Hrvatske zbog radioaktivnog otpada ne smije zakasniti

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da je, zbog namjera izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Tgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, potrebna bolja koordinacija počevši od opštinskih, do institucija BiH.

“Kako sada stvari stoje, proces se nastavlja. U Hrvatskoj smatraju da još nije potrebno obavijestiti susjednu zemlju. Ako Hrvatska utroši milion evra na izradu strategijskog obuhvata ekološke zaštite ovog područja, nemoguće da će mišljenje biti negativno”, neglasila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, ukoliko se na vrijeme ne uključe sve nadležene institucije, nadomak Novog Grada biće odlagalište radioaktivnog otpada. “Lokalna vlast u Dvoru je rekla ‘ne odlagalištu’, ali taj njihov glas ne sluša hrvatska Vlada, koja mora ispuniti obavezu prema EU i do 1. avgusta predložiti lokaciju odlagališta. Nama ostaje da reagujemo kod nadležnih ministarstava na osnovu ESPO konvencije i da kao zainteresovana i pogođena zemlja uložimo preoteste prije nego što počne proces donošenja odluke i prije nego što počnu ispitivanja tla, vode i seizmologije, jer kad to počne mislim da smo zakasnili”, istakla je Rajilićeva.

Ona, ipak, očekuje da opština Novi Grad, zbog nereagovanja nadležnih institucija, neće doći u situaciju da je jedino preostalo sredstvo građanska neposlušnost i protesti prema vlastitoj zemlji. Stanovnici opštine Dvor u Hrvatskoj protive se izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i ne vjeruju u obećanje da odlagalište neće negativno uticati na životnu sredinu. S obzirom da je planirana lokacija udaljena oko dva i po kilometra od Novog Grada u Republici Srpskoj i u neposrednoj je blizini izvorišta vode u naselju Mlakve, od aprila je u ovoj opštini peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori potpisalo više od 5.000 stanovnika.

Osim toga, u aprilu je šest opština u slivu rijeke Une – Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša potpisalo zajedničko pismo kojim od nadležnih entitetskih i BiH institucija traže hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

You may also like