Reakcij tržišta na odluku ECB-a o Grčkoj

Reakcije na odluku ECB-a očekivano su ambivalentne.

Azijska i europska tržišta dionica porasla su slijedom odluke ECB-a o zauzimanju trđega stava prema Grčkoj. Podsjetimo, obveznice te zemlje više neće biti prihvaćene kao kolateral za zajmove. Također, grčke su burze pale za desetak postotnih bodova u jutarnjoj trgovini.

Ulagački apetit za rizikom ranije se hranio nadom kako će Atena dobiti popust međunarodnih vjerovnika, no naznake iz ECB-a naglo su povukle ulagače u sigurnije luke. Odluka kako od 11. veljače više neće biti dopušteno koristiti obveznice grčkih banaka kao kolateral za zajmove, potez koji će nakon provedbe lišiti Grčku zajmova kao  ključnoga izvora prijeko potrebnoga za oporavak gospodarstva.

Suspenzija je sukladna postojećim pravilima, zato što nije moguće provesti završetak pregleda programa pomoći, stoji u priopćenju ECB-a u odnosu na uvjete otplate 250 milijardi eura grčkoga duga koji ima status smeća od ranije. Međutim, bivše su vlasti zauzele stav o pridržavanju dugoročnog programa štednje te njihov dug nije tako tretiran. Kako je nova lijeva vlast najavila kako neće štedjeti, Yanis Varoufakis posebice, potpora ECB-a je uskraćena.

Sada je na potezu grčka strana kojoj krajem mjeseca istječe program pomoći. “Grčka nikoga ne ucjenjuje, ali ne pristaje ni na ucjenu”, rekao je jedan vladin dužnosnik i dodao kako vlada kani poštovati volju naroda koji ju je izabrao na siječanjskim izborima. “Ne pristajemo na ucjenu jer smo upravo dobili mandat od naroda”, rekao je ministar reforme uprave George Katrugalos. “Ne želimo sukob, ali ni poniženje”.

Vladin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis prikazao je tu odluku centralne europske banke kao poruku cijelom EU-u da je nužno što prije naći rješenje za spas Grčke. “Odluka ECB-a čin je političkog pritiska da se što prije nađe rješenje, a ne da se pregovori i konzultacije s Grčkom razvlače”, rekao je za grčku televiziju Mega. “Mi smo spremni na traženje dogovora koji neće kršiti mandat koji smo upravo dobili”, dodao je.

You may also like