RBS upozorava na kataklizmičnu godinu, deflatornu krizu i pad cijene nafte

Analitičari Royal Bank of Scotland (RBS) savjetuju svojim klijentima da se pripreme za “kataklizmičku godinu” i globalnu deflatornu krizu jer smatraju da bi cijene na glavnim tržištima dionica mogle pasti između 10 i 20 posto, a cijene nafte na 16 dolara za barel.

Kreditni tim banke ističe da tržišta šalju stresna upozorenja slična onima u mjesecima prije krize banke Lehman Brothers 2008. godine. “Prodajte sve osim visoko kvalitetnih obveznica. Riječ je o povratu kapitala, a ne o povratu na kapital. U prepunoj dvorani, izlazna vrata su mala”, navode analitičari RBS-a u bilješci klijentima. Šef RBS-a za kredite Andrew Roberts kaže da se globalna trgovina i krediti smanjuju, što je gadan koktel za korporativne bilance i zarade po dionicama. To je posebno loše, s obzirom da je globalni dug dosegnuo rekordne razine. “Kina je pokrenula veliku korekciju i to se pretvara u grudu snijega. Dionice i krediti postali su vrlo opasni, a mi smo se u posljednje dvije godine tek jedva počeli oporavljati”, kaže Roberts .

Očekuje da će cijene dionica na Wall Streetu i u Europi pasti za 10 do 20 posto, uz još izraženije slabljenje britanskog FTSE 100 indeksa, s obzirom na njegovu veliku izloženost energetskim i rudarskim kompanijama.  “London je ranjiv na negativan šok. Svi ti ljudi koji su uložili u naftne i rudarske kompanije misleći da su im dividende sigurne otkrit će da one uopće nisu sigurne”, kaže Roberts. Cijene nafte na londonskom tržištu nastavit će padati nakon što su probile ključnu tehničku razinu od 34,4 dolara, tvrde analitičari RBS-a. Dodaju da silazni trend i Fibonaccijevi signali upućuju na razinu od 16 dolara za barel, razinu koja je posljednji put zabilježena 1999. godine tijekom krize u istočnoj Aziji.

Banka navodi da je paralizirana Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nesposobna reagirati na produbljivanje usporavanja rasta gospodarstva u Aziji, trenutno ključnoj regiji za globalnu potražnju za naftom. Banka Morgan Stanley također je snizila prognozu za naftu, upozoravajući da bi cijene na londonskom tržištu mogle pasti na 20 dolara, ako dolar nastavi jačati. Tvrdi da su cijene nafte intenzivno pod utjecajem kretanja dolara.

You may also like

0 comments