RBS objavio gubitak drugu godinu za redom

Royal Bank of Scotland Group u petak je objavio da je i prošlu godinu zaključio s gubitkom zbog kontinuiranog pritiska troškova restrukturiranja i onih vezanih uz sudske sporove. Gubitak RBS-a u prošloj godini ipak je smanjen za 43 posto u odnosu na godinu ranije, na 1,97 milijardi funta, ali označava nastavak negativnih poslovnih rezultata osmu godinu zaredom.

RBS nije poslovao s dobiti još od 2008. godine kada je spašen od propasti zahvaljujući pomoći države, podsjeća Reuters. Među glavnim čimbenicima koji su doveli do takvog rezultata u 2015. godini u RBS-u izdvajaju troškove restrukturiranja u iznosu 2,9 milijardi funta. Dodatni su uteg bili i troškovi vezani uz parnice i drugi povezani izdaci, poput globa, koji su ukupno iznosili 3,6 milijardi funta, priopćeno je iz RBS-a.

Nekoć je RBS nakratko uživao status najveće svjetske banke po imovini, podsjeća Reuters. Nakon što je dobio paket financiranja ‘težak’ 45 milijardi funta, RBS već osam godina provodi mjere smanjenja troškova i reorganizaciju poslovanja. Na čelu s izvršnim direktorom Rossom McEwanom RBS je također smanjio i međunarodnu izloženost, odustavši od nekadašnjih globalnih ambicija.

I dalje su u 73-postotnom vlasništvu britanske vlade. “Planiramo srezati našu troškovnu osnovicu za dodatnih 800 milijuna funta. To je područje na kojem moramo i dalje biti disciplinirani s obzirom na neizvjesno makroekonomsko i okruženje niskih kamatnih stopa s kojim se naše temeljno poslovanja suočava”, kazao je izvršni direktor McEwan. McEwan neće uzeti bonus za 2015. godinu. Ukupni iznos namijenjen za isplatu bonusu lani je smanjen na 373 milijuna funta, sa 421 milijun u godini ranije.

You may also like