RBA završio godinu s manjim gubitkom

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u srijedu da je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s osjetno manjim konsolidiranim gubitkom nego u istom razdoblju godine ranije, uz osjetno manje rezervacije za otpise ali i niže prihode od kamata. U posljednja tri mjeseca prošle godine RBI je zabilježio konsolidirani gubitak do 83 milijuna eura. Nakon računovodstvenih prilagodbi RBI-jev je konsolidirani gubitak u istom razdoblju godine ranije iznosio 842 milijuna eura kada su na bančine rezultate utjecali problemi u Ukrajini i Mađarskoj.

Nakon prošlogodišnje “rutinske” regulatorne provjere austrijski je regulator koji prati bankovno poštivanje propisa o financijskim izvješćima zatražio od RBI-ja da prebaci troškove otpisa nematerijalne imovine u poljskom ogranku Polbank od 93,4 milijuna eura i rezervacije za gubitke od 34 milijuna eura iz 2015. na 2014. godinu. Time se gubitak RBI-ja u 2014. popeo na 617 milijuna eura.

Danas objavljeni rezultati pokazuju da je banka 2015. godinu zaključila s konsolidiranom dobiti od 379 milijuna eura, što je četiri milijuna eura manje no što su procijenili u preliminarnom izvješću objavljenom u veljači. Konsolidirani gubitak u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca osjetno je pak manji nego u istom razdoblju godine ranije, između ostalog i zbog 30 posto manjih rezervacija za gubitke po otpisima, u iznosu 469 milijuna eura.

Neto prihodi od kamata smanjeni su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosili su 832 milijuna eura. Pali su i neto prihodi od naknada i provizija, za 6,5 posto, na 390,4 milijuna eura.

U cijeloj prošloj godini neto prihodi od kamata pali su 12,2 posto, na 3,33 milijarde eura. Blaži pad banka je zabilježila u stavci neto prihoda od naknada i provizija, koji su kliznuli 4,2 posto, na 1,52 milijarde eura. Znatno su pak smanjene neto rezervacije za nenaplative kredite, za 27,8 posto, na 1,264 milijarde eura.

Na kraju 2015. stopa adekvatnosti bančina kapitala iznosila je prema postroženim regulatornim kriterijima 11,5 posto i uvećana je za 1,5 postotnog boda u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Do kraja iduće godine trebala bi dosegnuti 12 posto, navode u banci. “Iza RBI-ja je vrlo burna ali i prilično pristojna godina”, zaključio je u poslovnom izvješću izvršni direktor Karl Sevelda. “Ponovo smo poslovali s dobiti i ostvarili dobar napredak u našem programu preobrazbe”, dodao je.

U 2016. u banci očekuju daljnji pad neto rezervacija za nenaplative kredite. Nakon primjene strateških mjera definiranih početkom prošle godine, troškovna osnovica trebala bi po njihovim procjenama biti 20 posto niža u odnosu na tri milijarde eura zabilježene u 2014.

You may also like