RBA: U kolovozu nastavljen trend pada kredita poduzećima

Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) potvrdili su nastavak pada kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije na godišnjoj razini koji datira još od svibnja 2012. godine te su u kolovozu prema istom mjesecu lani ti krediti pali za 3,9 posto, na 66,4 milijarde kuna, navodi se u osvrtu Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije smanjeni su za 871 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine ili za 1,3 posto.

“Potonje je posljedica kontinuiranog razduživanja prisutnog kod obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima, koje je, s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima, prisutno od sredine 2012. godine”, navode iz RBA.

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva krajem kolovoza spustili su se na 35,2 milijarde kuna, zabilježivši mjesečni pad za 2,5 posto i godišnji za 2,4 posto.

Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u kolovozu iznosili 31,2 milijarde kuna, što je mjesečni rast od 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini nastavili s padom za 1,8 milijardu kuna ili 5,5 posto.

Promatrajući prema valutnoj strukturi, posljednji podaci pokazuju da je od veljače ove godine prisutan trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, dok istovremeno devizni krediti poduzećima, uključujući i kunske s valutnom klauzulom, nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini, ističu iz RBA.

Posljedično, dodaju, raste udio kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije, koji je krajem kolovoza dosegnuo 36,7 posto, odnosno bio je 4,1 postotni boda više u odnosu na kraj prošle godine.

“Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti u ovoj godini podržana je i novim monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija. To bi trebalo povećati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po konkurentnijim cijenama, stoga i u nastavku godine očekujemo da će poduzeća razmjerno više koristiti kunske kredite u domaćim bankama u usporedbi s prethodnom godinom”, ocjenjuju RBA analitičari.

(Agencije)

You may also like