RBA: prihodi od turizma mogli bi porasti na 8 milijardi kuna

U cijeloj 2015. godini u Hrvatskoj je zabilježeno više od 14,3 milijuna turističkih dolazaka, što je 9,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pa bi ukupni prihodi od turizma mogli dosegnuti rekordnih 8 milijardi eura, smatraju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

U prošloj je godini u Hrvatskoj ostvareno više od 71,6 milijuna turističkih noćenja, što je u odnosu na prethodnu godinu porast za 5,1 milijun noćenja, ili 7,7 posto. Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili rast noćenja – za 11,3, odnosno 7,4 posto na godišnjoj razini, navode u ponedjeljak analitičari RBA u osvrtu na nedavno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS). “Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu pokazuje kako bi ukupni prihodi od turizma koje evidentira bilanca plaćanja u 2015. mogli premašiti razinu od 8 milijardi eura”, ističu analitičari RBA.

Prihod od 8 milijardi dolara bio bi dosad rekordni turistički prihod i 8 posto veći nego u 2014. godini, kada je iznosio 7,40 milijardi eura. Navode i kako će se prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odraziti i na ostale sastavnice bruto domaćeg proizvoda (BDP), osobito na osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta. “I u godini ispred nas očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja, s tim da, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta”, zaključuju analitičari RBA.

You may also like