Home TribinaAnalize RBA: Krediti građanima pali na 125.6 milijuna kuna

RBA: Krediti građanima pali na 125.6 milijuna kuna

by Agencije

Ukupni krediti stanovništvu, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), iznosili su krajem listopada 125,6 milijardi kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini, pa je tako listopad četvrti mjesec zaredom u kojem se bilježi pad kredita na godišnjoj razini.

U odnosu na rujan ukupni krediti stanovništvu su za 397 milijuna kuna ili 0,3 posto niži, dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od 1,3 milijarde kuna ili 1 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke HNB-a. “U listopadu je tako četvrti mjesec zaredom zabilježen pad ukupnih kredita stanovništvu na godišnjoj razini, nakon što je u prvoj polovici godine bio vidljiv blagi oporavak u usporedbi s 2014. godinom”, ističu iz RBA. Pritom naglašavaju da su tečajna kretanja, odnosno slabljenje kune u odnosu na euro i švicarski franak, pridonijeli rastu nominalne vrijednosti stanja plasiranih kredita u prvoj polovici godine.

Podaci HNB-a pokazuju da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti, uključujući i one s valutnom klauzulom, s udjelom od gotovo 70 posto, stoga je jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 0,8 posto dodatno utjecalo na iskazani pad kredita.  Izuzev gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem padu kredita sektoru stanovništva, kažu iz RBA, pridonijeli su potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima. Naime, gotovinski nenamjenski krediti su u listopadu zabilježili nastavak trenda godišnjeg rasta, pa je njihova vrijednost iznosila 39,7 milijardi kuna ili 32 posto u ukupnim kreditima stanovništvu. U usporedbi s listopadom prošle godine, porasli su za nešto više od 1,5 milijardi kuna ili 4 posto, a na mjesečnoj razini za 84 milijuna kuna ili 0,2 posto.

Analitičari RBA pritom podsjećaju da u ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine udio od 56 posto te su stoga spomenute tečajne razlike i ovdje pridonijele promjenama na godišnjoj i mjesečnoj razini. Gotovo polovicu ukupnih kredita stanovništvu čine stambeni krediti koji su krajem listopada iznosili nešto više od 60 milijardi kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Naime, u odnosu na rujan, stambeni krediti stanovništvu su niži za 296 milijuna kuna ili 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini manji za 420 milijuna kuna ili 0,7 posto. Tome su također značajno doprinijele spomenute tečajne razlike, kažu u RBA. “Obzirom na još uvijek slabo tržište rada, u idućim mjesecima ne očekujemo znatniji zaokret u kreditnoj potražnji, pri čemu bi eventualno trend višegodišnjeg razduživanja sektora stanovništva mogao blago usporiti”, zaključuju analitičari RBA.

Related Posts