Home TribinaAnalize RBA analize: Hrvatska po prvi puta u suficitu

RBA analize: Hrvatska po prvi puta u suficitu

by Agencije

Po preliminarnim podacima HNB-a, suficit na tekućem računu platne bilance u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 3 milijuna eura pa je Hrvatska po prvi put u drugom kvartalu imala pozitivan saldo, a analitičari RBA i na razini cijele godine očekuju suficit, treću godinu zaredom.

Kako je u drugom tromjesečju prošle godine deficit tekućeg računa iznosio 371,8 milijuna eura, suficit od 3 milijuna eura u drugom kvartalu ove godine poboljšanje je rezultata za 375 milijuna eura.  Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je najveći pozitivan doprinos značajnom poboljšanju u drugom tromjesečju došao od smanjenja deficita na podračunu roba.  Deficit na podračunu roba u drugom je tromjesečju ove godine iznosio 1,75 milijardi eura i u odnosu na isto lanjsko tromjesečje niži je za 120 milijuna eura odnosno 6,4 posto.

Pritom su prihodi od prodaje roba, koji su u drugom kvartalu iznosili 2,73 milijarde eura, porasli za 341 milijun eura ili po stopi od 14,2 posto godišnje, dok su rashodi tj. odljev na temelju uvoza roba zabilježili rast od 221 milijun eura ili za 5,2 posto, na 4,49 milijardi eura.  “Sukladno očekivanjima, odlični pokazatelji iz turističke predsezone tijekom drugog tromjesečja posljedično su rezultirali poboljšanjima na podračunu usluga, na kojem je zabilježen suficit u iznosu od gotovo 1,9 milijardi eura. U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, višak na podračunu usluga se povećao za 110 milijuna eura odnosno za 6,2 posto godišnje”, ističu iz RBA.

Prihoda od putovanja – turizma u drugom su tromjesečju ove godine prihodi iznosili 1,94 milijarde eura, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 6,4 posto ili za 116,6 milijuna eura, pokazuju podaci HNB-a.  Značajan pozitivan doprinos došao je i s podračuna sekundarnog dohotka. U drugom tromjesečju ostvareni suficit od 306,3 milijuna eura veći je za 118 milijuna eura ili 62,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je, napominju analitičari RBA, posljedica zamjetnog rasta prihoda, za 23,9 posto, na 549,7 milijuna eura, uz istovremeni pad rashoda, za 4,6 posto, na 243,5 milijuna eura.

Pozitivan doprinos ostvarenom suficitu na tekućem računu došao je i s podračuna primarnog dohotka, čiji je deficit smanjen za 26,8 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani ili za 6 posto, prvenstveno zahvaljujući povećanim prihodima na podračunu naknada zaposlenima. Deficit na podračunu primarnog dohotka u drugom kvartalu ove godine iznosio je 420,9 milijuna eura.  Preliminarni podaci HNB-a pokazuju da je u prvom polugodištu ove godine deficit tekućeg računa platne bilance iznosio 1,28 milijardi eura, što je za 582,9 milijuna eura ili za 31,3 posto manji deficit nego u prvih šest mjeseci prošle godine.  “S obzirom na ostvareni suficit na tekućem računu tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja te uz očekivani uobičajeni suficit u trećem tromjesečju, koji će biti snažno potpomognut odličnim ostvarenjima u glavnoj turističkoj sezoni, ali i rastućom inozemnom potražnjom, na razini cijele 2015. godine očekujemo suficit na tekućem bilance plaćanja i treću godinu zaredom”, ističu analitičari RBA.

Related Posts