Razvrgavanje sporazuma NAFTA naškodilo bi konkurentnosti

Razvrgavanje Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) naškodilo bi gospodarstvima SAD-a i Kanade i smanjilo njihovu konkurentnost u odnosu na Aziju i Europu, pokazalo je u ponedjeljak izvješće kanadske Bank of Montreal.
U slučaju neuspjeha obnovljenih pregovora o NAFTA-i američki realni BDP smanjio bi se u idućih pet godina neto 0,2 posto a kanadski čak jedan posto, zaključak je izvješća “The Day after NAFTA”.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je povlačenjem iz sporazuma ako ne bude preinačen u korist SAD-a, tvrdeći da je naškodio američkoj industriji i proizveo deficit u trgovinskoj bilanci s Meksikom veći od 60 milijardi dolara.

SAD, Meksiko i Kanada zaključili su prošlog tjedna peti krug pregovora o izmjeni NAFTA-e, pri čemu su sve sporne točke ostale neriješene te su ojačale sumnje u završetak pregovora do zacrtanog roka krajem ožujka iduće godine.

Tri sjevernoamerička gospodarstva prilagodit će se novim okolnostima iako su zahvaljujući NAFTA-i koja je omogućila preseljenje nisko plaćenih poslova u Meksiko bila kolektivno konkurentnija na globalnoj razini, upozorio je glavni ekonomist BMO Financial Groupa i jedan od autora izvješća Douglas Porter. “Ako rascjepkamo NAFTA-u na tri odvojene ekonomije, svi ćemo biti manje konkurentni i u konačnici će cijela regija biti na određenom gubitku u odnosu na ostala trgovinska područja, poput Azije”, objašnjava Porter za Reuters.

“Poanta je u tome da će američko gospodarstvo morati platiti određenu cijenu – i to posve nepotrebno”, naglašava.

“Naš je stav da čak i ako američki kabinet ostvari taj cilj, možda će morati platiti cijenu u vidu još većeg deficita, posebno u razmjeni s Azijom”, zaključuje koautor izvješća.

U slučaju neuspjeha pregovora o NAFTA-i, trgovinska razmjena između tri sjevernoameričke zemlje podlijegat će obvezi plaćanja carina koje određuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Ta bi obveza u SAD-u najteže pogodila automobilsku industriju čiji opskrbni lanac obuhvaća sve tri zemlje. Težak bi udarac pretrpjela i tekstilna industrija budući da američke kompanije u Kanadi i Meksiku ostvaruju čak 15 posto prihoda, pokazuje izvješće Bank of Montreal.

Scenarij “zombi NAFTA-e”, odnosno oporbena blokada nastojanja Trumpova kabineta da razvrgne sporazum, nije razmotren u izvješću a Porter napominje da bi proizveo ogromnu neizvjesnost za kompanije u Sjevernoj Americi. “Moglo bi se reći da bi neizvjesnost bila još veći uteg za sve tri ekonomije”, konstatira on.

You may also like