Razvoj materijala za poboljšanje baterija

Litij
Puno se govori o još bržem punjenju baterija za uređaje ili automobile. Tema je posebno aktualna u današnje vrijeme, kada sve više ljudi koristi pametne uređaje i kupuje hibridne ili električne automobile.

Industrija je snažno pozicionirala tehnologiju litij-ionskih baterija (Li-ion). Električna vozila mogu danas prijeći veće udaljenosti uz samo jedno ‘brzo’ punjenje, slično je i s mobitelima… Znanstvenici rade na novim projektima, patentima i sustavima, koji bi dodatno smanjili vrijeme punjenja i povećali efikasnost baterija, prvo kod manjih uređaja.

Litij vrlo dobro sprema i čuva energiju, grafit se nalazi na anodi (negativnoj elektrodi). Znanstvenici su uspjeli u postupku pomiješati grafit i crni fosfor te je reakcija pod točno određenim kutem rezultirala stvaranjem novog materijala i novih svojstava. Ističe se kako novi materijal ‘doseže 1 300 mAh po gramu’. Još uvijek se traži kompatibilan materijal za katodu kako ne bi došlo do neželjenih reakcija, no ovakvi pokusi su sve češći i snažno naglašavaju budući razvoj u ovom području.

You may also like