Razočaravajući podaci u Kini i prekomjerna opskrba snizili cijenu nafte

Cijene nafte ponovo su u petak kliznule na međunarodnim tržištima pod pritiskom razočaravajućih podataka iz Kine i zabrinutosti koju izaziva prekomjerna opskrba, nadjačavajući geopolitičke napetosti.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po dolar nižoj cijeni, od 42,04 dolara. Tržišta je danas ‘prizemljio’ podatak o padu dobiti kineskih industrijskih kompanija, za 4,6 posto u listopadu u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Uteg je bila i najava regulatorne istrage u velikoj brokerskoj kući. “Jutros su cijene pritisnuli kineski statistički podaci”, tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a. Zabrinjavajući ekonomski pokazatelji iz najvećeg potrošača energije u svijetu obično u kratkom roku utječu na cijene a i tursko obaranje ruskog vojnog zrakoplova preobrazilo se iz geopolitičkog rizika koji bi mogao prouzročiti poremećaje u opskrbi u moguću kočnicu potražnje s obzirom na moguće ekonomske sankcije, napominje Schieldrop. “Umjesto da bude faktor potpore… sada pritišće potražnju”, tumači on.

Rusija je u četvrtak zaprijetila Turskoj ekonomskom odmazdom, naglašavajući da još čeka razumno objašnjenje za taj potez. Ankara je odbacila te prijetnje, ocijenivši ih “emocionalnima” i “neprimjerenima”. Fokus tržišta postupno se premješta na sastanak ministara članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zakazan 4. prosinca u Beču. Kako ocjenjuju tržišni promatrači, naftni kartel zasada ostaje pri odluci o zadržavanju proizvodnje na visokoj razini unatoč gubicima.

Neki pak smatraju da Saudijska Arabija pokazuje veću spremnost na suradnju. “Stoga bi ishod sastanka mogao iznenaditi”, zaključuje Daniel Ang iz Phillip Capitala. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 39,65 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like