Cijene nafte pale su ponedjeljak u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima, budući da je ulagače razočarao izostanak konkretnih rezultata u razgovorima Saudijske Arabije i Venezuele o proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 33,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 30,08 dolara. Prošlog su tjedna naftna tržišta poduprli pregovori o smanjenju proizvodnje. Tako je ministar Venezuele Eulogio del Pino krenuo lobirati kod vodećih proizvođača nafte u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) za podršku cijenama. Nakon susreta s katarskim dužnosnicima u nedjelju je razgovarao i sa saudijskim kolegom Alijem al-Naimijem.

Nakon sastanka dvojice ministara nije bilo nikakvih konkretnih naznaka da su proizvođači u sklopu OPEC-a i oni izvan kartela spremni razgovarati o padu cijena nafte, konstatira Reuters. “Sastanak je bio uspješan i protekao je u pozitivnoj atmosferi”, citirala je saudijska novinska agencija SPA riječi ministra Naimija. Šanse za sporazum trenutno su male ali će porasti ako se cijene zadrže oko razine od 30 dolara za barel, što će se i dogoditi ako Iran i Irak povećaju proizvodnju kao što su i zacrtali”, tumači analitičar PVM Oil Associatesa David Hufton u bilješci objavljenom u ponedjeljak.

Ulagači su se ponovo usmjerili na prekomjernu opskrbu, uključujući službene podatke iz SAD-a o rekordnoj razini zaliha sirove nafte i benzina u pretprošlom tjednu.  “Stanje zaliha sirove nafte još uvijek izaziva popriličnu zabrinutost”, konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

U Morgan Stanleyu procjenjuju da se prekomjerna opskrba vjerojatno neće početi smanjivati prije 2017. godine. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 29,30 dolara, što znači da je pala 60 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts