Razmjena plina uvjetovana je cijenom transporta

Swop
Već se nekoliko dana energetskim kuloarima u Hrvatskoj širi priča o dogovoru mađarske državne kompanije MVM i Prvog plinarskog društva o razmjeni plina.

Kako se ne radi tek o glasinama, objavio je danas ugledni ruski portal EA Daily. MVM i PPD, piše ruski portal napravit će razmjenu plina.

Ruski će plin, od 2021. godine, koji temeljem ugovora od prije nekoliko godina PPD dobavlja za hrvatsko tržište od Gazproma, ostati u Mađarskoj, a plin koji je MVM zakupio na LNG terminal na otoku Krku, u razdoblju od šest godina. ostajat će u Hrvatskoj.

Radi se o logičnom poslu zbog toga što je transport plina kroz Hrvatsku višestruko skuplji nego li kroz ostale zemlje pa je više nego li očito kako taj podatak, na srednji rok, plin iz LNG terminal čini nekonkurentnim za mađarske partnere. S druge strane, izrada slovačko mađarske interkonekcije transport ruskog plina do Mađarske čini jeftinijim. Čini se kao win win situacija za obje strane.

Podsjetimo, LNG terminal na otoku Krku kapaciteta je 2.6 milijardi kubnih metara, a zakupljen je gotovo u punom kapacitetu za razdoblje od šest godina. U zakupu sudjeluju, katarski partneri, INA, HEP, MET te MVM. Potonji je za razdoblje od šest godina zakupio kapacitet od milijarde kubičnih metara. Od tog volumena, temeljem dogovora s PPD-om u Hrvatskoj će ostajati oko tri četvrtine plina, piše ruski portal.

Službenu potvrdu iz PPD-a još nismo dobili.

You may also like

0 comments