Razmatraju se sve opcije za Brexit

Moguć no deal.
Britanska vlada razmatra različite opcije, među kojima moguću odgodu brexita, ako parlament ne odobri sporazum premijerke Therese May s EU-om do 12. ožujka.

Samo 32 dana do predviđenog izlaska Britanije iz Europske unije, May je odlučila prolongirati datum izjašnjavanja o sporazumu u parlamentu, koji je duboko podijeljen oko toga kako ili čak treba li uopće zemlja napustiti EU.

Prije glasovanja o sljedećim koracima premijerke zastupnici traže načine na koje bi je pokušali spriječiti da izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma, što je scenarij od kojeg strahuju mnoge tvrtke jer smatraju da bi mogao naštetiti petoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Njihovi planovi uključuju produženje Članka 50, kojim je je predviđeno dvogodišnje pregovaračko razdoblje za brexit, jer bi tako odgodili izlazak Britanije iz EU-a predviđen za 29. ožujka. May je rekla da bi to samo odgodilo odluku.

Vlada “razmatra što će učiniti ako parlament donese tu odluku (da ne usvoji sporazum)”, rekao je jedan dužnosnik upitan o mogućem produženju roka. List Telegraph izvijestio je kako May razmišlja da odgodi brexit za najviše dva mjeseca.

You may also like

0 comments