Razgrabljeno 500 milijuna kuna i 10 milijuna eura trezorskih zapisa

Na aukciji trezorskih zapisa u utorak ponude financijskih institucija znatno su premašile iznos trezoraca koji je Ministarstvo financija nudilo na upis, uz kamatne stope koje su na razini kao i prethodnih mjeseci.

Ministarstvo financija ponudilo je na upis 500 milijuna kuna i 10 milijuna eura trezorskih zapisa. Financijske institucije, pak, podastrle su ponude vrijedne gotovo 2,03 milijardi kuna te 20,91 milijun eura. Ministarstvo je prihvatilo upis 1,29 milijardi kuna trezorskih zapisa na godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,50 posto, što je kamata kao i na aukcijama posljednjih mjeseci.  Današnja aukcija, u kojoj su ponude financijskih institucija znatno premašivale ponuđeni iznos, uslijedila je nakon neuspjeha prethodne aukcije, krajem rujna. Naime, na toj su aukciji financijske institucije podastrle svega 20 milijuna kuna vrijedne ponude, po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,57 posto, pa Ministarstvo financija, koje je nudilo na upis 400 milijuna kuna i 5 milijuna eura trezoraca, tada nije prihvatilo niti jednu ponudu.

S obzirom da na naplatu dospijeva 1,33 milijarde kuna vrijednih trezoraca, nakon današnje se aukcije dug po trezorskih zapisima smanjuje za 42 milijuna kuna, na 18,47 milijardi. Istodobno, Ministarstvo je prihvatilo i upis 6 milijuna eura trezoraca na rok od 3 mjeseca, uz prosječnu kamatnoj stopi od 0,2 posto, te 8,8 milijuna eura na rok od godine dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,4 posto. S obzirom da na naplatu dospijeva 6,2 milijuna eura trezoraca, ukupni dug po eurskim trezorcima povećava se za 8,6 milijuna eura, na 97,33 milijuna. O datumu sljedeće aukcije Ministarstvo financija izvijestit će naknadno.

You may also like