Razgovori o Siriji u Astani pomogli oživljavanju pregovora u Ženevi

Razgovori o učvršćivanju sirijskog primirja, koji su održani u Kazahstanu ove godine, pomogli su da se ožive mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Ženevi, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin.

U prvom krugu razgovora u kazahstanskoj prijestolnici Astani u siječnju, Rusija i Iran – saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada – i Turska, Asadova protivnica, potvrdili su krhko primirje između pobunjenika i sirijske vlade.

“Stvoren je mehanizam za nadzor primirja, a to je najvažnija stvar”, kazao je Putin novinarima tijekom posjeta Kazahstanu.

“To je temelj koji je omogućio obnovu pregovora u Ženevi”, istaknuo je.

Rusija se nada da će sirijska oporba sastaviti zajedničko izaslanstvo za mirovne pregovore u Ženevi, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na zamjenika ruskog šefa diplomacija Mihaila Bogdanova.

Bogdanov je rekao, kako prenosi agencija, da bi kurdski predstavnici također trebali sudjelovati u pregovorima. Ujedinji narodi otvorili su sirijske mirovne pregovore simboličnom svečanošću u četvrtak.

(Agencije)

You may also like