Razgovor čelnika Sjeverne Irske, Walesa i Škotske s premijerkom May o Brexitu

Čelnici Škotske, Sjeverne Irske i Walesa sastali su se u ponedjeljak s britanskom premijerkom Theresom May kako bi razmotrili kakvu će ulogu imati te tri sastavnice Ujedinjenog Kraljevstva u postupku Brexita, što je kamen spoticanja koji bi mogao izazvati ustavnu krizu.

May predlaže osnivanje odbora kako bi tri vlade, koje imaju različiti stupanj autonomije od Londona, dobile formalno tijelo putem kojega bi iznosile svoja stajališta o tome kako bi trebao funkcionirati budući odnos Britanije s Europskom unijom. Na čelu novog odbora bio bi ministar za Brexit David Davis a uključivao bi predstavnike tri sastavnice Kraljevstva.

“Zemlja je suočena s pregovorima ogromne važnosti i imperativ je da administracije odigraju svoju ulogu u tome”, rekla je May u izjavi koju je njezin ured objavio prije sastanka.

Na kocki je tristogodišnja unija između Engleske, gdje se većina birača izjasnila za napuštanje EU-a, i Škotske u kojoj je izglasan ostanak. Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u ponedjeljak da će tražiti da ima utjecaj na tijelo koje će donositi odluke, te da želi da svaki od četiri parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva glasuje o predloženom pregovaračkom paketu.

Sturgeon je kazala da se njezina vlada priprema za sve mogućnosti, uključujući neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što Britanija izađe iz EU-a. U Sjevernoj Irskoj, koja je također glasovala za ostanak u EU-u, postoji bojazan da bi Brexit mogao potkopati mirovni sporazum iz 1998. i ponovno uvesti čvrstu granicu s Republikom Irskom.

Stručnjaci su upozorili na rizik od izbijanja ustavne krize ako May ne uzme u obzir poziciju svake od četiri regije Ujedinjenog Kraljevstva kada se budu vodili pregovori o uvjetima Brexita. Glasnogovornica premijerke May izjavila je u ponedjeljak da Ujedinjenom Kraljevstvu treba jedinstvena pozicija s kojom će ići u pregovore o izlasku iz EU-a.

You may also like

0 comments