Home Geopolitika Raulov dolazak na vlast potvrdio je svijest Kubanaca o potrebi mijena

Raulov dolazak na vlast potvrdio je svijest Kubanaca o potrebi mijena

by Energypress.net

Nakon devetodnevnog žalovanja Kuba se jučer oprostila od Fidela Castra. Vođa Kubanske revolucije već nekoliko godina zbog bolesti nije bio na čelu države, ali je ostao najsnažniji simbol Kube i jedna od ikona hladnog rata. Jednostavnom pogrebu prisustvovala je samo najuža obitelj i poneki dužnosnik.

O jednoj od najistaknutijih političkih figura 20. stoljeća u Studiju 4 govorili su povjesničar, profesor Tvrtko Jakovina i novinar HRT-a Dragan Nikolić. Castro je uspostavio vlast koja je po jednom elementu bila slična svim vladama Latinske Amerike toga vremena. Ne smijemo zaboraviti da je to bila ’59. godina kad su svi bili diktatori, samo što je Kuba imala nešto drugačiji predznak. Bila je antijenkijevska i s dijelom komunista i onda je postala komunistička, lijeva i jednostranačka, jednim dijelom diktatura – i takva je ostala do danas. Neki od ciljeva te revolucije su ostvareni – ono što je Kubancima tada bilo važno, rekao je prof. dr. sc. Jakovina.

Nikolić je posljednji put posjetio Kubu 2013., a prvi put neposredno nakon što je Fidel Castro obolio, maknuo se iz javnog života i prepustio vlast bratu Raulu. Kuba je prekrasan otok, pun potencijala, ali Kuba je isto tako i otok nesloboda, goleme bijede i siromaštva. Nebrojeno puta čuo sam od svojih prijatelja i kolega: ‘Treba otići na Kubu dok je Castro živ jer nešto će se nakon toga promijeniti’. Na Kubi se mnogo toga promijenilo već prije 10-ak godina. Već tada je onamo prodro kapitalizam.

Kubanac će vam dati sve – i ono malo što ima. On žudi za onime što je prekoputa Floridskog tjesnaca na američkoj strani, ali je Kubanac isto tako svjestan da ono što mu je omogućio Fidel Castro, za većinu pozitivan El Comandante, možda ne bi imali u nekom kapitalističkom sistemu. To su besplatno zdravstvo i obrazovanje, istaknuo je Nikolić.

Jakovina misli da je obnova diplomatskih odnosa Kube i SAD-a donijela nadu. Predugo je trajala ta politika koja je za SAD bila nepotrebna i očito nije donosila rezultate. SAD se nije trebao bojati Castra već puno ranije. Sasvim sigurno sa završetkom hladnog rata. Niti je izolacija bila 100-postotna niti je embargo koji još traje bio takav jer je Kuba poslovala u nekom smislu sa zapadnim zemljama od samog početka, a s cijelim istočnim svijetom cijelo vrijeme. One su zapravo uskočile na to tržište.

Sada je Castrovo povlačenje i dovođenje njegova brata pokazalo da su svjesni potrebe da se mijenja. Ali ne mislim da će promjena biti takva da će se fundamenti onoga što su željeli postaviti potpuno razmontirati. Kao što ne mislim da će SAD otvoriti Kubu potpuno pa da se dogodi zamjena elita, u smislu da emigrantska zajednica uskoči u Kubu, a da na stotine tisuća Kubanaca barem privremeno odu na Floridu ili drugamo u SAD – jer to ne može biti interes SAD-a, donosi HRT.

Tako da svi koji žele putovati i još doživjeti Kubu Fidela Castra – mogu još neko vrijeme planirati putovanje bez straha da će se stvar rapidno promijeniti, istaknuo je Jakovina. Govorili su još o velikoj bliskosti Kube i SAD-a kroz povijest, u kojoj je mjeri Kuba bila izolirana, o kubanskoj ekonomiji, Castrovu kultu ličnosti, kultu Che Guevare, otvaranju granica te eventualnoj Trumpovoj intervenciji.

Related Posts