Raul Castro ponovno na čelu KP Kuba

Kubanski predsjednik Raul Castro služit će i drugi mandat na čelu Komunističke partije, a i svi ostali na vlasti od revolucije 1959. također su u utorak zadržali svoje pozicije, usprkos planu KP-a da se tijekom vremena otvori mlađem kadru.

Osamdesetčetverogodišnji Castro na otvaranju četverodnevnog kongresa partije za vikend predložio je dobnu granicu i ograničenje broja mandata za vodeće čelnike te se očekivalo da će 70-godišnjaci i 80-godišnjaci konačno odstupiti. No, također je kazao da s tim promjenama ne treba žuriti u trenutku kada zemlja metodično pristupa promjenama. Na kraju rada kongresa, prvog u pet godina, Komunistička partija je priopćila da je Castro ponovo izabran kao prvi sekretar KP-a, dok je 85-godišnji Jose Ramon Machado Ventura njegov zamjenik.

Završni govori i ishod najvažnijeg političkog događaja u zemlji nisu se u živo prenosili na državnoj televoziji. Umjesto toga emitirana je “sapunica”. Castro je pozvao na duboke promjene u upravljanju kubanskom planskom ekonomijom u sovjetskom stilu te želi da se dužnosnici umirove sa 70 godina. Ali, kako je rekao, sljedećih pet godina biti će tranzicijske te se to pravilo do tada neće primjenjivati. Na kongresu KP-a u utorak viđen je i Fidel Castro.

You may also like