Rat protiv džihadista u središtu rasprave predizbora

Rat protiv džihadista Islamske države (IS) i prijedlog Donalda Trumpa da zabrani ulazak muslimanima u SAD dominirali su petom raspravom kandidata na predizborima republikanaca u utorak u Las Vegasu.

“Amerika je u ratu”, objavio je senator Teksasa Ted Cruz. “Naša sloboda je napadnuta”, rekao je Jeb Bush. “Naša zemlja je izvan kontrole”, rekao je Donald Trump, milijarder koji vodi u anketama, u raspravi između devet kandidata u hotelu The Venetian koju su obilježile posljedice napada u Parizu i San Bernardinu.

Kandidati su jedan za drugim nabrajali terorističke, islamističke, radikalne, džihadističke prijetnje zauzevši se, kao i nakon napada 11. rujna 2001., za odgovarajuću ravnotežu između nacionalne sigurnosti i zaštite individualnih sloboda i privatnog života, te obećavši čvrstoću i odlučnost spram navodne slabosti demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Jedini glas koji je izrazio neslaganje na tu temu bio je onaj senatora Randa Paula, predstavnika liberalnog krila Republikanske stranke. “Kad isključimo neke vjeroispovijesti, kad cenzuriramo Internet, teroristi su pobijedili”, rekao je on. Kandidati su se okomili na zajedničku metu – Baracka Obamu, po njima opsjednutog “politički korektnim”, koji je oslabio američku obranu, primjerice prihvaćajući sirijske izbjeglice.

You may also like

0 comments