Prekomjerna opskrba naftom je čak i veća nego li je u ranijim analizama spominjao Goldman Sachs. Zato bi cijene mogle pasti i na 20 američkih dolara za barel, navodi u svojoj analizi, koju prenosi Bloomberg,  Goldman Sachs.

Banka pretpostavlja neuspjeh želje smanjenja proizvodnje na ovako visokoj razini. Zato je snizila prognozu cijena nafte tipa Brent i WTI za 2016. godinu. Očekuje da će OPEC ustrajati na sadašnjoj proizvodnji, a da će se usporiti ekspanzija potražnje. Naime, nafta je na burzi u New Yorku pala više od 25 posto od početka lipnja zbog znakova dugoročne zasićenosti tržišta.

Vodeće članice OPEC-a će održati proizvodnju dok će Iran nastojati povećati izvoz što će slabiti sankcije. U isto vrijeme, zalihe SAD-a su stotinu milijuna barela iznad petogodišnjeg prosjeka. SAD vadi oko devet milijuna barela nafte, barem je tako bilo prošloga tjedna, a to je tri milijuna barela iznad petogodišnjeg prosjeka, javili su iz Energy Information Administration. S druge strane, studija utjecaja na okoliš EIA je smanjila prognozu potrošnje nacije za ovu godinu za oko milijun i pol barela. Kako bilo, proizvodnja je na najvišoj razini od 1972. godine. Sljedeće godine će SAD morati smanjiti proizvodnju za oko pola milijuna barela dnevno, a ne OPEC-ova proizvodnja će se morati smanjiti za oko 200 tisuća barela dnevno, zbog globalnih viškova koji će se akumulirati do četvrtog kvartala 2016. godine, prognozira Goldman Sachs.

Proizvodnja nafte iz škriljaca past će u SAD-u za devet posto, prognozirala je Međunarodna agencija za energetiku u svojem mjesečnom izvješću, u kojem navodi i kako će ukupne opskrbe OPEC članica pasti za oko pola milijuna barela dnevno. Ovaj dobavljač preko 40 posto svjetske nafte ove godine, naime, proizvodi 30 milijuna barela dnevno iznad svojih kvota i to zbog toga što je prije nekoliko tjedana iranski ministar nafte Bijan Namdar Zanganeh obećao povećati proizvodnju za milijun barela nakon što se uklone sankcije, kako bi povratio iranski tržišni udio prije sankcija.

Related Posts