Rastu svjetske burze drugi tjedna za redom

Na valu energetskog sektora
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući skoku cijena nafte i najavama niza zemalja i saveznih država SAD-a o postupnom pokretanju gospodarstava.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem snažnom rastu cijena nafte, već šesti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem gospodarstva ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.

Podršku tržištima pružaju i najave niza zemalja o postupnom popuštanju restrikcija, koje su ranije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, s obzirom da se širenje virusa usporava. Neke od najpogođenijih zemalja, uključujući Italiju, kao i neke savezne države u SAD-u, poput Kalifornije, polagano popuštaju restrikcije, što će oživjeti gospodarske aktivnosti.

Neke države se polagano otvaraju, pa se pokreću i aktivnosti. Vjerojatno smo na sredini najgoreg razdoblja i od sada bi se situacija trebala postupno poboljšavati. Pozitivno je na tržište utjecao i daljnji rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Apple, ali i farmaceutskih kompanija, poput Pfizera i Regeneron Pharmaceuticalsa, koje izvješćuju o svom radu na cjepivu ili lijekovima protiv koronavirusa.

Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti. No, sasvim je jasno da će, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, u drugom kvartalu najveća svjetska gospodarstva – od SAD-a i Japana do Kine i eurozone – uroniti u duboku recesiju. Ipak, ulagači se nadaju da će poticajne mjere podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine, ako ne bude drugog udara koronavirusa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 posto, na 5.849 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,51 posto, na 10.729 bodova, a pariški CAC 2,40 posto, na 4.483 boda.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao treći dan zaredom. Njemački Ustavni sud jučer je objavio odluku u kojoj je ustvrdio da Europska središnja banka (ECB) mora dokazati da je njezina odluka iz 2015. o programu masovnog otkupa državnih obveznica zemalja eurozone bila razmjerna situaciji.

 U suprotnom, njemačka središnja banka, Bundesbank, mogla bi biti isključena iz toga programa, s obzirom da bi, prema mišljenju tog suda, taj program mogao biti nezakonit prema njemačkom zakonodavstvu.

You may also like