Rastu napetosti Izraelaca i Palestinaca

Snažne napetosti između Izraelaca i Palestinaca zahvatile su u srijedu i središte Izraela dok se nastavljaju sukobi na Zapadnoj obali u kojima su ranjena trojica Palestinaca, za što su najvjerojatnije odgovorni izraelski vojnici ubačeni među prosvjednike, a zbog sukoba je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio odgoditi posjet Njemačkoj, prenose agencije.

Nakon sukoba koji od četvrtka navode na usporedbe s intifadama iz 1987. i 2000., nesvakidašnje snimke dolaze s okupirane Zapadne obale i s kontrolne točke Bet El, gdje rijetko koji dan prođe bez sukoba, prenosi agencija AFP. Četvorica muškaraca, očito “mustaaribini”, pripadnici specijalnih postrojba ubačeni među prosvjednike zapucali su na one koji su kamenjem gađali sigurnosne snage, umiješavši se među njih i sakrivši lice kefijom, vidi se na snimkama AFP-a.

Čini se da izraelske i palestinske vlasti od utorka pokušavaju smiriti duhove. No napadi palestinskih pojedinaca, nerijetko mlađih osoba, zaredali su u srijedu. Zbog širenja nasilja izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodio je posjet Njemačkoj planiran u četvrtak. Pozvao je Izraelce na “najveću moguću pripravnost” zbog opasnosti od napada. Četiri Izraelca i pet Palestinaca poginuli su od četvrtka. Stotine Palestinaca su ranjeni dok se na Zapadnoj obali i u istočnome Jeruzalemu mladi prosvjednici sve češće sukobljuju s izraelskim vojnicima i policajcima bacajući na njih kamenje. Vojska i policija pak sve češće uzvraća pravim mecima.

Vijesti o sukobima ne dolaze samo s Bet Ela, nego i s Hebrona i Jerihona, gdje je jedan mladić pogođen metkom u prsa. Palestinci, napose mladi, razočarani su i nezadovoljni zbog višedesetljetnog čekanja na neovisnu državu i stalnih teškoća povezanih s izraelskom okupacijom. Neprijateljstvo potiče i svađa zbog Platoa džamija koje Židovi zovu Brdo hrama, koje je sveto mjesto za muslimane i za Židove. Nakon niza oštrih izjava Netanyahu se u srijedu potrudio da ne dolijeva ulje na vatru i pozvao je na “suzdržanost”.

You may also like