Rastu cijene tehnoloških dionica

Indeksi tehnoloških dionica na vrhuncima

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 pao, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući rastu cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija, dosegnuo novu rekordnu razinu. Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Apple i Netflix.

No, u većini ostalih sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše, više od 1 posto, u industrijskom i uslužnom sektoru, koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu.

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja oporavka gospodarstva i širenja delta varijante koronavirusa. Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

S druge strane, ulagači se nadaju da će upravo zbog toga američka središnja banka što dulje zadržati program kupnje državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope. Naime, golemi monetarni poticaji, koje je Fed uveo na početku koronakrize, podržavaju rast burzovnih indeksa već više od godinu i pol dana.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeksi mogli i dalje stagnirati.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. A cijene su nafte jutros nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,20 posto, na 71,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 68,65 dolara.

You may also like