Raste zabrinutost zbog usporavanja njemačkog gospodarstva

Najnoviji podaci o usporavanju rasta narudžbi njemačkoj industriji u ovogodišnjem srpnju potpirili su zabrinutost ekonomista da to najveće europsko gospodarstvo usporava rast uslijed ekonomske i političke neizvjesnosti u svijetu.

Broj ugovora za isporuku robe proizvedene u Njemačkoj porastao je u srpnju za svega 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju u utorak objavljeni podaci tamošnjeg ministarstva gospodarstva. To je slabije od očekivanja ekonomista, koji su u anketi Reutera procjenjivali njihov rast za 0,5 posto.

Domaća potražnja pritom je pala za 3 posto, dok su inozemne narudžbe porasle za 2,5 posto, pri čemu je potražnja iz eurozone skočila za 5,9 posto. To su prvi podaci o industrijskim narudžbama za cijeli mjesec nakon što je Britanija glasovala o napuštanju Europske unije. “Ekonomska i politička neizvjesnost prigušuju aktivnosti naručivanja diljem svijeta”, kaže ekonomist iz banke VP Bank, Thomas Gitzel, dodavši da je britanski referendum o napuštanju EU-a tek jedan negativan čimbenik među njih nekoliko.

“Uz američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, sljedeća neizvjesnost je iza ugla”, rekao je Gitzel, ukazujući na Trumpovu oštru retoriku protiv slobodne trgovine. Sjedinjene Države su najvažnije njemačko izvozno tržište.

You may also like

0 comments