Home Geopolitika Raste zabrinutost zbog otvaranja izbjegličke rute preko Italije

Raste zabrinutost zbog otvaranja izbjegličke rute preko Italije

by Agencije

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao je u petak Italiju da učini sve napore kako se, nakon zatvaranja balkanske rute, ne bi stvorila nova izbjeglička ruta prema sjevernoj Europi preko Italije.

“Italije je svjesna ozbiljnosti situacije i hoće li se na Brenneru uvesti kontrole ovisi o Rimu”, rekao je u petak Thomas de Maiziere nakon razgovora s austrijskim ministrom unutarnjih poslova Wolfgangom Sobotkom, govoreći o kontroli koju je Austrija najavila ovih dana na glavnom graničnom prijelazu između te zemlje i Italije. De Maiziere je objasnio da, sada kad je balkanska ruta zatvorena, treba svu pozornost usredotočiti na Libiju, ustvrdivši da postoji mogućnost otvaranja nove rute iz Libije preko Italije prema sjevernoj Europi.

“U Libiji čeka između 200.000 i milijun osoba na prijelaz prema Europi. Oko 70 posto njih su gospodarski migranti”, rekao je Sobotka i naglasio kako njegova vlada “priprema tehničke preduvjete” za uvođenje kontrola na glavnom graničnom prijelazu između Italije i Austrije Brenneru.

Italije je ovih dana izrazila nezadovoljstvo pripremama za ponovno uvođenje graničnih prijelaza na Brenneru, koji je glavni prijelaz između Italije i Europe sjeverno od Alpa. “Mi pripremamo granicu, ali nećemo podizati ograde toliko dugo dok to situacija ne bude zahtijevala”, rekao je Sobotka i dodao da je potrebno “sveeuropsko rješenje” ali da toliko dugo dok se do njega ne dođe treba djelovati na nacionalnoj razini. I de Maiziere je potvrdio kako “treba proći još nekoliko dana” prije nego li sveeuropsko rješenje stupi na snagu.

Related Posts