Raste vjerojatnost dodatnog slabljenja eura

U četvrtak se održava redoviti sastanak Europske centralne banke. Kao i uvijek, članovi Vijeća guvernera odlučivati će o visini referentnih kamatnih stopa u eurozoni te ostalim raspoloživim mjerama koje mogu biti korištene za postizanje cilja ECB-a o postizanju stope inflacije nešto niže od 2%.

Budući da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u rujnu ponovno pala ispod nule (-0,1%), raste pritisak na ECB da dodatno spusti već rekordno niske kamatne stope te da poveća program u sklopu kojeg već mjesecima u financijski sustav ubrizgava 60 milijardi eura mjesečno.

Naznake da bi ECB zaista mogla poduzeti takve mjere dali su Mario Draghi, predsjednik ECB-a, čiji je govor o stanju u gospodarstvu eurozone nakon posljednjeg sastanka bio mnogo negativniji nego se očekivalo, te Ewald Nowotny, predsjednik Austrijske nacionalne banke, koji je prije nekoliko dana izjavio da ECB očito ne ispunjava cilj o postizanju idealne stope inflacije i da za postizanje tog cilja Europskoj centralnoj banci treba odobriti korištenje dodatnih mjera.

Investitori na financijskim tržištima već mjesecima očekuju takav scenarij što se može vidjeti iz pozicija velikih špekulanta sa futures tržišta od kojih još uvijek 67% očekuje slabljenje eura u odnosu na američki dolar iako je euro u posljednjih godinu dana već značajno oslabio.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da postoji realna mogućnost da će ECB poduzeti dodatne mjere koje se od nje očekuju, no do toga vjerojatno neće doći na ovotjednom sastanku nego na nekom od idućih sastanaka. Najizgledniji scenarij sastanka u četvrtak jest zadržavanje postojećeg stanja te Draghijev govor koji indirektno nagovještava dodatne mjere u bliskoj budućnosti.

Kakva god bude reakcija tečaja eura odmah nakon odluke u četvrtak, u idućim mjesecima se može očekivati nastavak slabljenja eura u odnosu na američki dolar jer će pritisak na ECB rasti a očekivani smjer monetarne potitike u SAD-u također pogoduje jačanju američkog dolar u odnosu na euro.

You may also like